Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bandić: Idem na parlamentarne izbore

02.01.2011. 23:00
Bandić: Idem na parlamentarne izbore


Ranije je to neizravno najavljivao, a u novogodišnjoj noći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić objavio je da će se natjecati na idućim parlamentarnim izborima. “Sigurno da ću sudjelovati na parlamentarnim izborima i to s mlađim afirmiranim ljudima, sa svim referencama koje sam dosad u gradu napravio i ugledom kojeg sam stekao, ne samo kod građana grada Zagreba, nego i kod svih građana Republike Hrvatske”, izjavio je Bandić za HTV.
Prije mjesec dana gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” zagrebački gradonačelnik je poručio da “neće razočarati svojih 350 tisuća glasova iz prvog i 900 tisuća iz drugog kruga predsjedničkih izbora”. Tada je rekao kako ga svakodnevno zovu ljudi i pitaju hoće li se pridružiti takozvanom Trećem putu. Dosad se Bandića povezivalo sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom koji se sa svojom Građanskom strankom također sprema za parlamentarne izbore. A da je Bandić pomno isplanirao izborni nastup pokazuje činjenica da se u gradskom proračunu za 2011. godinu, u sklopu troškova Ureda gradonačelnika, pojavila stavka “informiranje i odnosi s javnošću” teška 20 milijuna kuna, čega prošle godine nije bilo.
Premda se službeno radi o novcu namijenjenom lokalnim medijima koji bi javnost trebali informirati o gradskoj problematici, sasvim je izvjesno da će Bandić ta sredstva koristiti za svoju neformalnu predizbornu kampanju. U političkim krugovima može se čuti da je Bandić već započeo i s terenskim pripremama tako da je primjerice u Sesvetama navodno osnovana i udruga koja okuplja Bandićeve simpatizere, listom isključene članove SDP-a.
– Bandić ima tri logističke linije na koje računa. Prva je gradska uprava i svi koji su s njom poslovno povezani, druga su bivši SDP-ovci, a treća je Crkva. Već ove jeseni započeo je s organiziranjem u ponekim gradovima, recimo Bjelovaru, kazao nam je dobro informirani zagrebački političar.
Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan kratko je komentirao namjere nekadašnjeg stranačkog kolege.
– Milan Bandić izabrao je svoj politički put i SDP-a se apsolutno ne tiče što on radi. Najava njegove kandidature nije nikakva novost, već nekoliko puta nešto je slično izjavljivao. Primjenjuje istu “hoću-neću” taktiku kao i prilikom predsjedničkih izbora, rekao nam je Dragovan koji je uvjeren da Bandić ne može ugroziti izborne izglede socijaldemokrata. Potpredsjednik Vlade i šef zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković respektira Bandićevu odluku, ali procjenjuje da nema razloga za zabrinutost jer će “HDZ na parlamentarnim izborima dokazati da je najjača hrvatska stranka”. Inače, Bandić je izabran u ovaj i prošli saziv Sabora, ali nijedan dan nije bio zastupnik.