Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Joe Biden

Jačanje ukrajinske protuzračne obrane je prioritet SAD-a

Autor: Hina

12.12.2022. 08:07
Jačanje ukrajinske protuzračne obrane je prioritet SAD-a

Foto: ReutersSjedinjenim Državama je priorotet jačanje ukrajinske protuzračne obrane, rekao je u nedjelju navečer predsjednik Joe Biden, u trenutku kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sve snažnije nastoji osigurati međunarodnu potporu svojoj zemlji koja je izložena ruskoj agresiji već 10 mjeseci.


Na istoku i jugu Ukrajine borbe ne jenjavaju, a zbog napada dronova i raketnih projektila na ključnu elektroenergetsku infrastrukturu, naročito u crnomorskoj luci Odesi, brojni Ukrajinci su bez grijanja i u mraku.


Za sada ni mirovni prigovori niti kraj najkrvavijeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata nisu na vidiku. Moskva taj sukob opisuje kao “specijanu vojnu operaciju”, dok ga Ukrajina naziva neizazvanim činom agresije.
“Radimo s partnerima bez prestanka”, rekao je Zelenskij nakon razgovora s Bidenom i čelnicima Francuske i Turske, dodajući da od niza međunarodnih događanja koja se tiču stanja u Ukrajini sljedeći tjedan očekuje “neke rezultate”.


Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak će na virtualnom sastanku s čelnicima G7 i ministrima vanjskih poslova članica EU-a nastojati dogovoriti nove sankcije Rusiji i Iranu te dodatnu isporuku vojne pomoći Ukrajini.


Zelenskij je od početka invazije u veljači održao niz razgovora s Bidenom, Emmanuelom Macronom i Tayyipom Erdoganom, no brojni razgovori u jednom jedinom danu nisu uobičajena praksa.


Zelenskij je rekao da je Bidenu zahvalio “na vojnoj i financijskoj pomoći SAD-a bez presedana” i dao mu da znanja s Ukrajina treba sustave protuzračne obrane kako bi zaštitila svoje stanovništvo.


Biden je, kako je priopćila Bijela kuća, “potvrdio predanost nastavku vojne, gospodarske i humanitarne pomoći Ukrajini”, dodajući da Rusija mora odgovarati za svoje ratne zločine i da će je njezina agresija koštati.


Američka ministrica financija Janet Yellen rekla za CBS da će se vojna i gospodarska pomoć Ukrajini, koja je dosegla više od 50 milijardi dolara, nastaviti “sve dok bude trebalo” i ponovila da je okončanje rata jedina i najbolja stvar koju SAD može učiniti za globalno gospodarstvo.