ponedjeljak, 27. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

tv svekrva

Oni trebaju našu "pomoć"

Autor: Mario Padelin

20.07.2023. 21:59
Oni trebaju našu

Foto: PixabayU studiju su kao gosti bili neki dobri gosti. Svi su zajedno komentirali reportaže na kojima smo vidjeli ljude koji trebaju našu pomoć. Tako jedna mama mora teško bolesnu djecu voziti u staroj kanti (zanimljivo – moj fiat je još stariji a sasvim me pristojno vozi), a jedan od naivnih gostiju je uvjeren da će nakon ove emisije neki od hrvatskih trgovaca autima mami pokloniti jedan. Hoće, kako da ne. Pa, kada mama dođe kod liječnika u Zagreb ili Split i pokuša se parkirati na mjestima predviđenim za invalide, a ne može, jer su ta ista mjesta zauzeta od strane »Marcedesa i Benveja« iz kojih izlaze stasite momčine, koje za cijenu svojih felgi mogu kupiti i mamu i njenu kanticu.


To je daleko zanimljivija tema od ove, jer se već godinama prosipa iz šupljeg u prazno o tome kako to nije u redu, a u isto se vrijeme progresivno smanjuju prava djece invalida i njihovih roditelja. Ima tako u jednom prilogu jedna mama koja ne može otvoriti bolovanje.


NEZANIMLJIVA DJECA


Bolovanje joj ne treba u vrijeme jematve, branja maslina, sređivanja apartmana ili fešte u rodnom selu, već za brigu o teško oštećenom djetetu. U isto vrijeme ljudi u nekim državnim službama godinama razvlače bolovanja, rade u fušu, i što je najzanimljivije uopće im nije neugodno zbog toga. Samo bi se o tome moglo napraviti desetak emisija, i osnovati desetak komisija, oduzeti nezakonito stečenu imovinu i podijeliti invalidima. Ovako ispada ona stara »psi laju a karavani prolaze.
«Kao i obično, imamo i prilog o mnogočlanoj obitelji, i prvi put otkako pamtim tata i mama okruženi gomilom djece nisu imali u ruci cigaretu, a na stolu pivo. To je pohvalno. Ali s druge strane, oni traže pomoć jer imaju sedmero djece. Obično se svi gledatelji raspekmeze i žale ih. Zašto ne budemo realni? Njihova djeca su zdrava i kao takva meni potpuno nezanimljiva. Oni su ih htjeli i rodili ih, za razliku od tate i mame jednog Downovog sindroma, koji sigurno to nisu planirali.


Znači, ako nema pomoći za bolesno dijete, onda bogami nema ni za zdrave. S druge strane, volio bi da griješim, ali onaj koji je pažljivije gledao prilog nije mogao ne primijetiti da su ta djeca same djevojčice, a to je znakovito. Čekao se sin. Česte su to pojave među zaostalim življem ove zemlje da im je jako važno dobiti sina.


Postoje primitivci, koji ne žele posjetiti ženu u rodilištu jer je rodila žensko, što je odlična tema za novu emisiju. Znam obitelj koja je nakon tri kćeri dobila i blizance, muško i žensko. Kupili su samo jedna kolica, jer se samo sin izvodi u šetnju. Ali to je već nova priča.


AUTOMOBIL – LJUDOŽDER


Svi televizijski programi naše bogate i prebogate zemlje, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou imaju emisije o automobilima. Prosječni stanovnik hrvatske ionako jako često kupuje nove automobile pa je red da mu se prikaže što se nudi. Naravno, u obzir dolaze samo najskuplji modeli jer, bože moj, ima se para, ima se s čim. I tako, dok nesretnici napasaju oči, mislim o tome kako je to i razumljivo.


Svi vole gledati filmove s prekrasnim ženama koje ne mogu imati, živote koje ne mogu živjeti, pa neka. Ono što me fasciniralo je predstavljanje novoga modela jednog auta, koji pazite sada -«ima haubu koja se diže naletom na pješaka«. Kako to? Prvo i prvo, ispada da je cilj svojim novim autom oboriti pješaka.


Ako se diže prednjim djelom znači li to da pješak upadne u prostor za motor, poklopac se spusti i ovaj biva prožvakan, ili, u slučaju da se podiže stražnjim djelom haube, baca nesretnika pod kotače da ga bolje pregazimo. Ponekad je teško razumjeti neka egzistencijalna pitanja.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.