Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

KULTURA I KUĆNI ODGOJ

Turiste oderemo i onda im još moraliziramo i lovimo ih u “prekršajima”

Autor: Toni Perinić

18.07.2023. 20:39
Turiste oderemo i onda im još moraliziramo i lovimo ih u “prekršajima”

Foto: L.Jeličić/Trn u oku ZadarNa društvenim mrežama pojavila se fotografija mladog dečka, vjerojatno stranog turista koji “zalijeva” zidine našeg grada bez pardona.  Dok on bezbrižno piški, urinira, mokri i iz sebe izbacuje višak tekućine, netko mobitelom bilježi taj trenutak za povijest. Zašto? Kako bi pokazao kako je pošast „urinarnih turista“ došla i kao kuga poharala naš grad. I mi smo pali pod utjecaj…


Odmah su krenuli komentari i pitanja gdje su komunalni redari, tko to dopušta, da nam kulturno i moralno grad propada, bla bla i ostali patetični i totalno beskorisni izljevi ljudske (ne)pameti i mržnje prema turistima s dozom izraženog lokalpatriotizma.

Kakvi komunalni redari? Da gradonačelnik Dukić ustroji komunalni pododjel za borbu protiv pišača na javnim površinama?


Kulturno nije, lijepo još manje – ali stvar je kućnog odgoja i pristojnosti pojedinca. Tko može koga preodgajati? Kao da nikad niste vidjeli naše lokalce ili kako ih nazivamo “oriđinale” kako pišaju, pljuju, bljuju okolo i onda je to bilo ok, jer zašto on ne bi u svom gradu, imaju potpuno pravo. Njima nije baš poželjno prigovarati. Oni su takvi oduvijek, nikom ne smetaju, čak su i dragi, a ovi što ostavljaju pare – užas.


Turisti dobrano hrane hrvatsku ekonomiju, dižu BDP, održavaju na životu cijeli Jadran, a što mi radimo?


Prvo ih dobro oderemo, uzmemo im pare, a onda poput moralne policije iz nekih istočnih zemalja pratimo svaki njihov korak i lovimo ih u „prekršajima“. Želimo pokazati kako smo bolji i pristojniji od njih.


PXL_euri - krivotvoreni novac


Normalno, ako dođe do remećenja javnog reda i mira te neprimjerenog ponašanja isto treba sankcionirati – uvijek se zarađivalo na budalama, a zarađivat će se i u budućnosti, ali kao da smo svi kao društvo pomalo ogorčeni na turizam. Smeta nam svaki klinac, buka, dreka, glasno pričanje, hodanje, gužve, vrućine… Reda na ulicama mora biti, ali ako želimo turizam, moramo biti spremni na ovakve stvari. Da, i to se događa.


Zapamtite – urin s ulice će se oprati, ali ljudska pohlepa i lažno moraliziranje se ugasiti nikad neće.