Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

TV SVEKRVA

Mučenje građana u turističkoj sezoni

Autor: Mario Padelin

13.07.2023. 21:55
Mučenje građana u turističkoj sezoni

Foto: Mate KominaEvo gledam neki prilog o divnoj turističkoj sezoni u Zadru, o tome kako turisti uživaju u ponudi i mislim – kome oni to mažu oči? Gužve su prometne, s obzirom na to da ništa nije poduzeto po tom pitanju (osim ako ukidanje i ono malo parkirnih mjesta nije nekakva akcija), i dalje nesnosne, ulična ponuda raznih helikopterića, balona i onih odvratnih drvenih žaba i dalje jeziva, nekakvi rimski legionari koji na silu pružaju ruku mome djetetu kome je jasno stavljeno u glavu da se ne smije rukovati, a pogotovo ne s nepoznatim osobama, a da i ne spominjemo one ulične zabavljače (oni se nazivaju »performerima«) koji zagrade pola (ma što pola? Zagrade sve!) Kalelarge ili rive pa pošten čovjek ne može ni proći i onda izvode neke kerefeke koje bi nas trebale fascinirati, toliko da posegnemo rukom u njedra, izvučemo vrećicu s novcem i obilato ih nagradimo (jest! Kako da ne?). Ipak, od svega su nagore dvije stvari, o kojima ćemo sada jedno po jedno.


PRIMITIVNI DIVLJACI DIVLJAJU PO GRADU


E, sada je malo teško početi jer nakon ovog bombastičnog naslova čitatelj može očekivati sto stvari i divljaka kakvima ne oskudijevamo, ali spomenut ćemo samo one najopasnije, a to su »razulareni balavci koji se u nedostatku godina za kupiti polovni BMW ili Audi, eksponiraju na biciklima«. To je obično skupina od 2-3-4 nedorasla (kada kažem nedorasla mislim na oštećenu psihu) klipana koji se spuste u grad da bi tamo divljali i unosili nemir među poštene ljude i turiste. Oni nisu došli biciklima do grada kao s prijevoznim sredstvom. Ne, oni su došli da bi divljali po gradu i to po onim najprometnijim ulicama vozeći slalom između nedužnih ljudi, a pogotovo su ponosni kada se dignu na zadnje kolo i tako se vozaju misleći da su nas zadivili, a nisu nego su samo prijezir izazvali, a sada ću i prekinuti o toj temi jer sam nedavno ručao (kozice u umaku od Paste verde, skupog bijelog vina, kapara, sa zelenim rezancima, a sve to posuto najfinijim talijanskim parmezanom…) pa da se sada ne izrigam na skupi perzijski tepih koji ću morati baciti jer mi je dijete alergično na prašinu, ali to je već druga tema.


UŽASNA BUKA KOJA VRIJEĐA UŠI


Druga stvar koja izluđuje gospodina je strašna buka kojom grad odjekuje, a koju neki u trenucima oduševljenja nazivaju i muzikom. Nećemo sada o tzv »fešticama« jer sam već primao prijetnje smrću (dobro, ubijte te me! Samo mi nemojte pod prozorom pjevati klapske napjeve, jer uvijek postoji »onaj jedan tenor« koji misli da je bit u što većem deranju pa to ispadne onako kako ispadne), nego se uhvatimo uličnih svirača. Prvo i prvo, smjeli bi svirati samo oni koji su iz Zadra i koji se jadni cijele zime smrzavaju da nešto zarade. Tu su prije svega ona dvojica Andrija (ne nisu oni duo već se isto zovu) koji su zbilja odlični i u sviranju i u pjevanju, pa imamo gospodina iz staračkog doma koji je benigan sa svojom malom harmonikom i relativno tih (a koliko mi je poznato sa zarađenim novcem počasti štićenike doma, zato mu i dajte koji put), pa dva gitarista koji ne pjevaju pa samim tim nisu toliko zanimljivi, ali nisu nimalo neslušljivi i to bi bilo to. Ima i neka cura koja pjeva na matricu, ali to su karaoke i to nije to. To nam je dovoljno i po meni bi samo oni smjeli nastupati i preko ljeta. Svi ovi stranci (Bože koji sam ja hejter, rekli bi mladi) neka ostave instrumente doma i ovamo neka dođu ljetovati. A zašto!? Zato što se stvara grozna, neslušljiva kakofonija, a pogotovo me iritiraju dječica koja idu u muzičku školu, i sada bi vježbala instrument u javnosti, pod mojim prozorom i još bi ih za to trebalo nagraditi. A da dođe mali cigo s tarabukom, onda bi prolaznici rekli – »vidi cige prosjaka«, a ovako je kao u redu jer ovi idu u muzičku školu. A što sam ono počeo? Ah da. O tome kako su me dva harmonikaša progonili po Forumu. O tome čitajte u sljedećem četvrtkovnom broju Zadarskog lista, jer ovdje više nema prostora za prosipanje moje žuči i mog otrova. Zbilja dugo nisam bio kod psihijatra. Vrijeme je za nove lijekove.
*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Zadarskog lista.