ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SPOMENIK KULTURE

Sv. Nikola napokon sjaji novim sjajem

Autor: Nikolina Lucić

29.03.2024. 11:12
Sv. Nikola napokon sjaji novim sjajem

Foto: FOTO TVORNICA/MCPA

Kompleksni radovi na obnovi, restauraciji i prenamjeni kompleksa bivšeg samostana i crkve sv. Nikole privedeni su kraju, a svečano će otvorenje, kako nam je potvrdio Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, uslijediti za desetak dana.


– 9. travnja okvirni je datum službenog otvorenja kojim trenutno baratamo. Svi grubi radovi i uređenje su završeni, a pred nama je postavljanje eksponata u nove vitrine i uređenje završnih detalja do svečanog otvorenja, kazao nam je Pešić, koji sa svojim kolegama godinama živio s građevinskim radovima na kompleksu čije se otvorenje željno iščekuje. Bit će to više od samog kompleksa posvećenog podvodnoj arheologiji i podmorskog povijesti našeg kraja, već i mjesto susreta, upoznavanja, učenja i turizma.


Barokna ljepotica


Projekt generacije. Tako se može opisati poduhvat obnove kompleksa crkve i Samostana sv. Nikole, koji je godinama intrigirao Zadrane. Do prije nekoliko godina samo su rijetki znali kakve se tajne, ali i problemi skrivaju iza zidova barokne ljepotice s pogledom na more. Ovaj spomenik kulture prolazniku je desetljećima ostavljao dojam nedovršene i nedorečene crkve, vanjštinom gotovo nedostojne jedinstvene i dragocjene monumentalnosti koju krije njezina unutrašnjost. No nakon tri godine, od kada je počela obnova kompleksa, zastoja u gradnji, ali i vrijednih arheoloških otkrića, sv. Nikola napokon sjaji novim sjajem. Obnovom ovog kompleksa grad dobiva još jedan biser spomeničke baštine, obnovljen i prenamijenjen u prezentacijski prostor za jednu od naših važnih znanstvenih grana – podvodnu arheologiju.No, kompleks će biti više od samog izložbenog prostora. Uređeni su i dormitoriji za gostujuće znanstvenike, a sami prostor crkve nudi jedinstvenu pozornicu za koncerte i razna predavanja. Zbog nenadanih arheoloških otkrića, ali i činjenice da je sama konstrukcija crkve i samostana bila u puno lošijem stanju nego što su se stručnjaci nadali, pomaknula je rokove završetka projekta, ali i povećanja njegovu završnu cijenu. No, sve je to iza nas i sada čekamo otvorenje ovog velebnog kompleksa.


Izložbeni prostor


U crkvi su tako pronađeni ostaci starog groblja, u apsidi i oko crkve. Ukupno je pronađeno preko 100 grobova. Šezdesetak ih je kompletno sačuvano, a 50-ak uništeno. Sve je to pronađeno na vrlo malom prostoru te su grobovi istraženi i dokumentirani i bit će dijelom povijesnog postava kompleksa. U prostoru bivše crkve, na gornjim galerijama smješta se polako stalni prezentacijski i izložbeni prostor MCPA, dok će se na donjem katu urediti prostor za seminare, predavanja i koncerte.


Obnovom i valorizacijom kompleksa crkve sv. Nikole doći će tako i do povećanja zapošljavanja unutar samog MCPA, ali i turističkih prihoda te unaprjeđenja prezentacije kulturne baštine kroz stvaranje novog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra.


Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije.