Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

UVODNIK

Predsezona iznad očekivanja

Autor: Nikolina Lucić

28.06.2024. 08:00
Predsezona iznad očekivanja

Foto: Luka Jeličić

Ljeto je pokucalo na vrata! Gradove naše regije preplavile su ozbiljne gužve i rekordan broj turista. Vrući ljetni mjeseci u našoj regiji tradicionalno su dvosjekli mač, jer turistički promet naglo raste. Takvo je turističko ponašanje i promet iznimno dobro za poduzetnike u turizmu i sve brojnije zadarske iznajmljivače, čiji broj raste iz godine u godinu, ali nepovoljno je za brojne stare gradske jezgre i komunalnu infrastrukturu te zbog učestalih prometnih gužvi.


U novom izdanju priloga »Infoteka turizma« zato smo s direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije Mihaelom Kadijom prodiskutirali zahtjeve modernog turističkog tržišta i njihovo usklađivanje s mogućnostima prostora i okoliša.


Predsezona je prošla iznad svih očekivanja, tako da dionici tržišta s pravom očekuju isti ritam u špici sezone. S Kadijom smo zato porazgovarali o turističkom imidžu naše regije, izazovima orijentacije ka kupališnom i sunčališnom turizmu u špici sezone, te ravnomjernom opterećenju tijekom cijele godine.


Promet u turizmu sigurno će rasti jer je porastao i broj novih registriranih ležajeva u regiji, a kao nepoznanica ostat će koliko se iznajmljivača poslom bavi na crno, što već duže vrijeme ozbiljno šteti industriji te našem ugledu na međunarodnom tržištu.


Kadiju smo zato i upitali jesmo li, naročito u urbanim sredinama, došli do točke da se zakonski treba bolje kontrolirati ili čak ograničiti izgradnja u turističke svrhe.


U nastavku »Infoteke« donosimo reportažu iz proslavljenog sukošanskog restorana Griblja, čiji je chef Braco Sanjin osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024.


Braco Sanjin je majstor kuhar I. reda, nagrađivani sudionik kuharskih natjecanja u zemlji i inozemstvu, predsjednik stručnog žirija velikog broja gastroizložbi, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije.


U svojoj je dugoj karijeri bio chef u vrhunskim restoranima u zemlji i inozemstvu, a može se pohvaliti i mnogobrojnim humanitarnim akcijama koje je ili sam pokrenuo, ili im se vrlo rado odazvao. U »Griblji« nastoji nuditi autentičnu dalmatinsku kuhinju, bez pretenzija i lažnih poruka za goste.


Zbog toga je u gastronomskom svijetu na glas došao kao inovativan kuhar s oštricom, uvijek spreman uhvatiti se u koštac s bezličnom i standardiziranom ponudom koju mnogi zadarski restorani nude u nadi da će privući čim više gostiju. Ponuditi im ono što je uobičajeno, već prokušano i poznato očito je formula koja pali u zadarskim restoranima – ali ne i u »Griblji«!


Put nas je nadalje odveo do skrovitog seoceta Lončara, u čijem se podnožju nalazi zaštićeni prirodni krajobraz kanjon rijeke Bijele. Kako se približavamo karinskoj rivijeri, skrećemo oštro udesno, tamo gdje bi mnogi na raskrižju skrenuli lijevo i uputili se prema plaži.


Dok se vozimo uskom brdskom cestom, koja liči na betoniran kozji put, vozimo prema Lončarima i kanjonu rijeke Bijele. Put nas vodi uzbrdo, zavojitom uskom cestom do Lončara, seoceta s tek nekoliko kuća i područja koje zajedno s dva zaseoka broji manje od deset duša.


U blizini puta za selo Lončari, na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se i instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana »See Glass Again«. Nastao kao rezultat projekta »Morske livade: It’s not too late«, ovaj rad promjera devet metara predstavlja jedinstvenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj je izradi sudjelovalo stotine ljudi.


U tri ekoakcije čišćenja koje su se održale kroz 2020. i 2022. godinu, volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili su 120 kubika staklenog otpada koji se nalazio na putu prema kanjonu Bijele, kao i pet tona okolnog smeća. Upravo je to staklo utkano u nezaboravnu instalaciju koja pozdravlja posjetitelje kanjona.


Na kraju priloga donosimo vam pregled tri nama najzanimljivije ljetne manifestacije koje nam ovog ljeta predstoje – »Saljskih užanci«, »Festivala soli« Solane Nin i »Vitezova Vranskih«!