Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

računalna prijevara

Zbog lažne internet stranice banke ostala bez pet tisuća eura

Autor: K.E.

29.12.2023. 10:08
Zbog lažne internet stranice banke ostala bez pet tisuća eura

Foto: iStockPolicijski službenici Policijske postaje Zadar provode kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela računalne prijevare počinjenog na štetu 43-godišnje hrvatske državljanke koja je na internetu oglasila prodaju jednog proizvoda, nakon čega je u svezi kupnje kontaktirala nepoznata osoba koja je oštećenoj poslala poveznicu koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija, kako bi joj na bankovni račun bio uplaćen novčani iznos.


Oštećena je nekoliko puta pokušala potvrditi autorizaciju, no svaki put je aplikacija dojavila pogrešku. Naknadnom provjerom, oštećena je utvrdila da joj s računa nedostaje novčani iznos od 5 tisuća eura.


Navedeni događaj je primjer internet prijevare korištenja krivotvorene stranice banke te upozoravamo građane, korisnike interneta i društvenih mreža, na povećani oprez prilikom kupovine ili prodaje raznih proizvoda ili usluga.
Kako bi smanjili mogućnost prijevare i nastanka materijalne štete te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju ili proizvodu koji se nudi. Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno odmah izvijestiti banku u kojoj imate otvoren bankovni račun te policiju pozivom na broj 192.


Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu.