Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Suđenje u Splitu

Zavadlav na sudu izvodio show: Govorio je na talijanskom jeziku, a onda izvadio čokoladu

Autor: Hina

30.01.2023. 12:36
Zavadlav na sudu izvodio show: Govorio je na talijanskom jeziku, a onda izvadio čokoladu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELLNa splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je ponovno počelo suđenje 27-godišnjem Filipu Zavadlavu optuženom za trostruko ubojstvo u siječnju 2020., no ubrzo je i prekinuto nakon što je optuženi na sva pitanja sutkinje počeo odgovarati na talijanskom jeziku.


Sudska rasprava – na kojoj Zavadlav sjedi kao optuženi za ubojstvo Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) u splitskom Varošu – odgođena je na neodređeno vrijeme, za koje će biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju kako bi se utvrdilo je li sposoban pratiti raspravu.


Zavadlav je u sudnicu ušao vidno mršaviji, odjeven u bijelu majicu i sako te poduže kose, a na sva pitanja sutkinje Višnje Strinić odgovarao je na talijanskom jeziku.
Iznenadio se kada mu se u jednom trenutku kratko na talijanskom obratila sutkinja, no nije odustajao od ni nakon što je upozoren da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski te latinično pismo.​


Rasprava je prekinuta u trenutku kada se optuženik trebao očitovati o optužnici, što je također napravio na talijanskom jeziku.


Sudsko vijeće potom je kratko vijećalo te odlučilo da se rasprava prekine.


U jednom trenutku Zavadlav je iz torbe koju je nosio sa sobom izvukao veliku čokoladu, no pravosudni policajac ga je spriječio, pa ju je vratio u torbu.


Za vrijeme sudske rasprave u nekoliko je navrata nekontrolirano snažno vrtio glavom, osvrtavši se oko sebe po sudnici koja je bila puna studenata i novinara.


Zavadlav je u veljači 2021. splitskom Županijskom sudu bio osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.


No, sudi mu se ponovno jer je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude vezano uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno.


Visoki kazneni sud tada je ocijenio da utvrđenje prvostupanjskog suda o nedokazanosti postupanja iz bezobzirne osvete za sada nije prihvatljivo, već je rezultat djelomične i nekritične analize iskaza ispitanih svjedoka.


Splitski sud stoga po odluci Visokog kaznenog suda, u odnosu na ukinuti dio, iznova provodi raspravu nakon koje treba donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti, a posebnu pažnju pritom treba posvetiti utvrđivanju postojanja motiva za ubojstvo tri osobe.


Visoki kazneni sud je u svojoj odluci naglasio kako se osuda zbog ukidanja dijela prvostupanjske presude odnosi na dva kaznena djela, a Zavadlavu je kao olakotna okolnost utvrđena bitna smanjena ubrojivost te teške osobne i obiteljske prilike, dok je otegotnom ocijenjena njegova dosadašnja višestruka osuđivanost.


Do sada su ga zastupala četiri odvjetnika – Branko Šerić, Ivanka Šamija, Darko Stanić te sada Tadiša Milošević.​


Zavadlav je optužen da je 11. siječnja 2020. s ispaljenih 37 metaka iz automatske puške ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima.


Samo nekoliko sati nakon krvoprolića, predao se policiji naočigled šokiranih građana. Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.