Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Suđenje

Hrvate u Zambiji spasio novi odvjetnik

Autor: Hina

14.01.2023. 09:51
Hrvate u Zambiji spasio novi odvjetnik

Foto: Stringer/PixsellČetiri hrvatska para posvojitelja djece iz DR Konga, koji u Zambiji čekaju da im se ispune uvjeti za puštanje iz pritvora, spasio je novi odvjetnik koji je unakrsnim ispitivanjem glavne svjedokinje izbio važan adut tužiteljstva, piše u subotu Jutarnji list.


Na zadnjem održanom ročištu u četvrtak sudac je odobrio da ih se pusti na slobodu uz jamčevinu od 1000 dolara po osobi, ali i uvjete koji nisu poznati u našem pravosudnom sustavu pa tako za svakoga od osam hrvatskih državljana moraju jamčiti po dvije osobe iz Zambije.


Moraju i regulirati boravište u Zambiji, položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.
Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, profil 16 Zambijaca koji moraju jamčiti za Hrvate nije definiran, jedini je uvjet da su njihovi državljani. U tome će im pomoći konzul iz Pretorije koji ima svoje kontakte, ali i novi odvjetnik kojeg su angažirali.


Naime, ono što je novo u slučaju jest da su četiri hrvatska para, koja su u zatvoru još od 7. prosinca prošle godine, zajednički angažirala profesionalnog odvjetnika koji se u četvrtak prvi put pojavio na ročištu.


Odvjetnika su izabrali s liste koju im je dalo naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju. Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.


Čini se da je taj potez bio ključan za Hrvate, jer je, kako se može čuti, taj profesionalni, a ne odvjetnik po službenoj dužnosti kojeg plaća uhićena osmorka, unakrsno ispitivao djelatnicu imigracijske službe Mercy Phiri koja je prva i zaustavila naše državljane u zračnoj luci u Ndoli.


To je ispitivanje, kako se može čuti od naših predstavnika, išlo u korist hrvatskim posvojiteljima, odnosno imigracijska službenica nije se baš dobro snašla, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.