Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVA PUCNJAVA

Užas u SAD-u: Ubio najmanje 22, ranio 60-ak ljudi! Traje potraga za napadačem

Autor: Hina

26.10.2023. 08:12
Užas u SAD-u: Ubio najmanje 22, ranio 60-ak ljudi! Traje potraga za napadačem

Foto: Napadač Robert CardPolicija je identificirala napadača koji je u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine iz puške ubio najmanje 22 ljudi, a 50 do 60 ih ranio, te za njim traje masovna policijska potjera. Policijska uprava Lewistona objavila je da je riječ o Robertu Cardu (40), rekavši da ga treba “smatrati naoružanim i opasnim”. Kako je objavljeno, u traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca. Policija je ranije objavila tri fotografije na Facebooku, zatraživši pomoć javnosti u identificiranju i lociranju napadača. Na dvije se nalazio osumnjičenik, bradati muškarac u smeđoj jakni s kapuljačom i trapericama koji drži nešto nalik poluatomatskoj pušci, a na jednoj bijeli gradski terenac.


“U Lewistonu je aktivan napadač. Molimo građane da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima. Policija trenutačno istražuje na više lokacija”, objavila je policija države Maine prethodno na društvenoj platformi X.


List Sun Journal, pozivajući se na glasnogovornika policije u Lewistonu, izvijestio je o pucnjavi u tri različita objekta, uključujući i kuglanu te kafić.
Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.


Središnji medicinski centar u Lewistonu je priopćio da je u tijeku reakcija na masovnu pucnjavu te da vrši koordinaciju s područnim bolnicama za preuzimanje pacijenata.


O događaju su obaviješteni i predsjednik SAD-a Joe Biden te guvernerka Mainea Janet Mills.


Ako 22 mrtvih bude konačna brojka, ovo bi bio najsmrtonosniji masakr u Sjedinjenim Državama od kolovoza 2019., kada je naoružani muškarac otvorio vatru na kupce u supermarketu u El Pasu u Teksasu, ubivši ih 23.


Inače, ishod od 22 ubijenih bio bi podjednak broju ubojstava koje se u Maineu dogode tijekom cijele godine. Naime, broj godišnjih ubojstava od 2012. varirao je između 16 i 29.


Najsmrtonosnija masovna pucnjava u SAD-u dogodila se 2017. godine u Las Vegasu, kada je 64-godišnji umirovljenik otvorio vatru na posjetitelje festivala country glazbe, ubivši ih 58, a ranivši oko 500.