Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

U deset mjeseci udvostručen broj poginulih u prometu

Autor: Matea Guzalić

11.11.2023. 16:34
U deset mjeseci udvostručen broj poginulih u prometu

Foto: Luka JeličićOd 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta (»Martinja«) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo »Martinje« te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7495 vozača.


Zabrinjavajuće stanje


Na području PU zadarske u razdoblju od deset mjeseci 2023. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba, 182 su teže, a 359 lakše ozlijeđeno, a 2022. godine smrtno su stradale 4 osobe, 165 je teže, a 484 lakše ozlijeđeno.


Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 176 ili 9,43 posto svih prometnih nesreća u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je 66 ozlijeđeno, a u istom su vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 180 prometne nesreće u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, a 87 ih je ozlijeđeno.
– Napominjemo kako su u deset mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 973 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 122 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje, istaknuli su iz PU Zadarske.


Također, zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, pretežno zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru privedeno je 207 vozača od čega je njih 83 zadržano u zatvoru od 5 – 15 ili više dana.


S obzirom na povećanje broja poginulih na cestama, kontaktirali smo prometnog stručnjaka prof. Željka Marušića koji je istaknuo da je stanje zabrinjavajuće, iako su brojke premale da bi se doveli relevantni statistički zaključci, a također je predložio nekoliko mjera koje bi povećale potrebnu izvjesnost kažnjavanja kako bi se smanjili prometni prekršaji.


Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ/Prometni stručnjak Željko Marušić


– Što se tiče same statistike, baza je premala da bi se mogli dovoditi relevantni statistički zaključci. Porast iznosi 100 posto zato što se događa na malim brojkama, no stanje je svakako zabrinjavajuće te predstavlja posljedicu problema u našem prometu. Dakle, kod nas je najveći problem mala izvjesnost kažnjavanja, što znači da se oni koji krše propise ne plaše da će biti kažnjeni. Primjerice, čim naši vozači dođu u Sloveniju – odmah voze drugačije. Ne zato što imaju bolji auto ili zato što je cesta bolja, već zato što znaju da je izvjesnost kažnjavanja veća i da će biti kažnjeni ako ne voze po propisima. Stoga moramo na nacionalnoj razini povećati izvjesnost kažnjavanja, kaže nam prof. Marušić.


Radarske kamere


Dodatno objašnjava potrebne mjere.


– Najvažnije sredstvo su radarske kamere koje moramo postaviti na ključnim mjestima, one kontroliraju sve bitne prekršaje. Treba pojačati i nadzor u obliku ciljanih kontrola policije, a najviše vikendima i na mjestima gdje mladež najčešće izlazi. Bilo bi korisno uvesti i mjeru za mlade vozače kojom bi se ograničavala snaga motora na 70 kilovata do 21. godine te na 85 kilovata do 24. godine. Trebala bi se uvesti i privremena vozačka dozvola koja bi vrijedila do 24. godine, a trajna dozvola bi se dobila po isteku privremene jedino ako vozač nema šest kaznenih bodova. Bitno je da ta odredba vrijedi samo za privatna vozila, a ne za poslovno korištenje i za poslovna vozila, u kojem slučaju ne bi bilo restrikcija, objašnjava prof. Marušić.