Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PU ZADARSKA

Zadarska policija najavila pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Autor: Portal ZL

10.11.2023. 12:14
Zadarska policija najavila pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

Foto: PU ZADARSKAU studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.
Pojačani nadzor prometa na cestama


Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.


U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
Martinje 2023. godine
Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.


Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.


Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.


Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.


Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.


Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.


Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.


Statistički pokazatelji na području Policijske uprave zadarske


Na području Policijske uprave zadarske u razdoblju od deset mjeseci 2023.g. u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba, 182 su teže, a 359 lakše ozlijeđeno, a 2022. godine smrtno su stradale 4 osobe, 165 je teže, a 484 lakše ozlijeđeno.


Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 176 ili 9,43% svih prometnih nesreća u kojima su nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je 66 ozlijeđeno, a u istom su vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 180 prometne nesreće u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, a 87 ih je ozlijeđeno.


Napominjemo kako su u deset mjeseci ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 973 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 122 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje.


Također, zbog počinjenja različitih prekršaja u prometu, pretežno zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru  privedeno je 207 vozača od čega je njih 83 zadržano u zatvoru od 5 – 15 ili više dana.