Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

prijevara

Odlučio ulagati u kriptovalute pa ostao bez nekoliko tisuća eura

Autor: Hina

11.11.2023. 15:00
Odlučio ulagati u kriptovalute pa ostao bez nekoliko tisuća eura

Foto: iStock/NLBrođanin (38) koji se prije dvije godine odlučio ulagati u kriptovalute, pa uplatio nekoliko stotina eura, ostao je bez nekoliko tisuća eura, a tim se slučajem sada bavi policija. PU brodsko-posavska izvijestila je u subotu da je početkom studenoga zaprimila prijavu u vezi kaznenog djela Računalne prijevare na štetu 38-godišnjaka i 36-godišnjakinje sa područja Slavonskog Broda.


Tijekom 2021. godine Brođanin je putem društvenih mreža pronašao stranice s oglasom u vezi ulaganja u kriptovalute. Uplatio je nekoliko stotina eura, no kada je pokušao vratiti novac nije uspio.


U listopadu ove godine kontaktirala ga je nepoznata osoba, rekla mu da sada na računu ima četiri tisuće eura i poslala poveznicu koju je instalirao na svoj mobitel i tako neznancu dao pristup o svojim podacima, odnosno podacima bankovne kartice. Nepoznata osoba je potom sa računa oštećenih „skinula“ iznos iznad pet tisuća eura, izvijestila je PU brodsko-posavska.
Policija dostavlja posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu te nastavlja daljnji rad i kriminalističko istraživanje.


PU brodsko-posavska upozorava građane da budu oprezni ako nemaju iskustva u vezi ulaganja u kriptovalute. Nepoznate osobe (tzv. brokeri) su uporni u nagovaranju, obećavaju brzu i sigurnu zaradu, te na stranicama ne ostavljaju jasno navedene kontakte. Žrtvu zovu sa brojeva izvan Hrvatske na koje ih se kasnije ne može kontaktirati.