Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

"pobjednik" biciklist

Trojica vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola prepraćena nadležnom sudu

Autor: Portal ZL

20.02.2023. 11:25
Trojica vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola prepraćena nadležnom sudu

Foto: PU zadarskaPojačane aktivnosti u prometu i ovog vikenda provedene su na prometnicama Policijske uprave zadarske.
Tijekom provođenja represivnih mjera evidentirano je ukupno 139 prekršaja, alkotestirano je 292 vozača, od kojih je 20 zatečeno u vožnji pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena koncentracija alkohola je 2,56 promila.


Od utvrđenih prekršaja izdvajamo: 20 za alkohol, 28 za prekoračenje  brzine, 7 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 5 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 2 prekršaja za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo, 4 zbog nepropisnog pretjecanja, 3 zbog prolaska kroz crveno svjetlo, te po 1 prekršaj zbog nekorištenja dnevnih svjetala i vožnje u zabranjenom smjeru.


Iz prometa je isključeno 23 vozača i 4 vozila


Tijekom vikenda evidentirane su 22 prometne nesreća od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.
I bez obzira kako konstantno apeliramo i upozoravamo vozače na poštivanje prometnih pravila i propisa te da pod utjecajem alkohola ne voze, najavljujemo pojačane nadzore u prometu, i dalje su zabilježeni prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola u organizmu, upravljanje vozilima bez položenog vozačkog ispita, a neki uz to sve upravljaju neregistriranim vozilima.


Tako su Policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac u petak navečer, 17. veljače u Stankovcima na D-27 pokušali zaustaviti vozača osobnog vozila zadarskih registarskih oznaka koji se oglušio na izdane naredbe te se udaljio.


Zaustavio se nakon 15-kilometara vožnje, te je daljnjim policijskim postupanjem utvrđeno kako vozilom upravlja 31-godišnjak bez položenog vozačkog ispita i neregistriranim vozilom. Odbio je ponuđeni test na opojne droge, a u vozilu je pronađena manja količina marihuane i amfetamina tzv. Speeda.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz optužne prijedloge zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i zakona o suzbijanju opojnih droga prepraćen je nadležnom sudu u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja.


Još dvojica vozača isključena iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola.


Nadležnom kazneno-prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, uz optužne prijedloge prepraćena su i dvojica vozača; 37-godišnjak koji je u subotu, 18. veljače u Zadru upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj ulici pod utjecajem alkohola od 1,54 promila te 19-godišnjak koji je jučer u ranojutarnjim satima u Ulici Nikole Šubića Zrinskog upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,75 g/kg.


Najveća koncentracija alkohola, od preko 2 promila utvrđena kod biciklista


U subotu, 18. veljače u 21,20 sati u Zadru, upravljajući biciklom pod utjecajem alkohola na križanju  Zrinsko-Frankopanske i  ulice Put Murvice, 26-godišnjak je izgubio nadzor nad upravljačem i pao na kolnik. Daljnjim postupanjem, kod njega je utvrđena koncentracija alkohola od 2,56 g/kg, zbog čega je prekršajno sankcioniran poradi počinjenih prometnih prekršaja.


Ponovo apeliramo na vozače da poštuju prometna pravila i propise te da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola ili droga, jer na taj način ugrožavaju svoj, ali živote i svih ostalih sudionika u prometu.