Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PHISHING KAMPANJA

Policija upozorava na pokušaje prijevare putem e-maila

Autor: Hina

30.11.2023. 20:30
Policija upozorava na pokušaje prijevare putem e-maila

Foto: Luka JeličićPolicija je u četvrtak upozorila građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare putem e-maila nakon što je u jednom danu zaprimila više dojava zabrinutih građana od kojih su nepoznate osobe tražile novac u zamjenu za brisanje navodno “kontraverznih videozapisa za odrasle”.


Policija je navela da se radi o “phishing” kampanji, u kojoj u zamjenu za “brisanje”  poruka i videozapisa, nepoznata osoba od žrtava traži uplatu na Bitcoin račun u iznosu od 950 eura.


Građanima koji su zaprimili mail tog sadržaja, policija poručuje da ne nasjedaju na pokušaj prijevare, te da obrišu poruku i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljatelju.
Nepoznati pošiljatelj, koji se predstavlja kao haker, “Veliki Brat” ili “Svevideće oko” navodi u mailu da je došao u posjed vrlo kontroverznih videozapisa za odrasle koje će objaviti i neće ih biti moguće ukloniti s interneta.


Policija ističe da, ako je netko ipak uplatio novac, odmah to prijavi. Građanima također savjetuju da nikome ne daju korisničke podatke i lozinke te da ih, ako su to već učinili promijene.