Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

NA KIOSCIMA

Nabavio veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenu od 200 eura s ciljem da iste stavi u optjecaj kao prave

Autor: Šarlota Brnčić

31.03.2024. 16:14
Nabavio veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenu od 200 eura s ciljem da iste stavi u optjecaj kao prave

Foto: IlustracijaPolicijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri muške osobe starosti 22, 42, 20 godina te maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje šest kaznenih djela “Krivotvorenje novca” i četiri kaznena djela “Prijevara” na štetu trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu.


Sumnja se da je 42-godišnjak pribavio veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenu od 200 eura s ciljem da iste stavi u optjecaj kao prave i da pritom istovremeno sebi pribavi nepripadnu materijalnu korist, pa je u ostvarenju te namjere angažirao 20-godišnjaka da pronađe osobe koje će na kioscima kupovati razne bonove, a iste plaćati krivotvorenim novčanicama.


Upravno zbog toga je 20-godišnjak angažirao maloljetnika i 22-godišnjaka kojima je početkom veljače predao 6 krivotvorenih novčanica od 200 eura te ih prema traženju 42-godišnjaka uputio da tim novčanicama na kioscima na području Zagreba kupe i plate bonove na što su oni pristali iako su znali da se radi o krivotvorenim novčanicama.
Sumnja se da su maloljetnik, 22 i 20-godišnjak zajedno išli do kioska na različitim lokacijama nakon čega je maloljetnik, krivotvoreni novac stavio u optjecaj, dovodeći u zabludu zaposlenice da se radi o pravom novcu pa je tako kupio 24 bona u apoenu od 50 eura, koje je platio upravo tim krivotvorenim novčanicama.


Dio kupljenih bonova uplaćen je na korisnički račun aplikacije koji koristi 42-godišnjak dok je dio uplaćen na korisnički račun 22-godišnjaka.


Ubrzo nakon toga tih uplata, 22-godišnjak je na raznim bankomatima na području Grada Zagreba podizao gotov novac s korisničkih računa i predao ga 20-godišnjaku, a koji je potom dalje novac predao 42-godišnjaku.


Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 1.200 eura.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.