Ovaj smo vikend proveli u središnjoj Istri — u njenoj špici sezone, onoj čarobnoj jesenskoj etapi kad cijela regija diše istim mirisom: mirisom bijelog tartufa. Gdje god da zakoračite, u Motovunu, Oprtlju, Grožnjanu, Buzetu ili šire, svaki tanjur nosi notu te podzemne čarolije, svaki restoran odiše mirisima šume. Istra je najveće svjetsko stanište bijelog tartufa, i kao takva, iz godine u godinu gradi gastronomsku scenu koja sve više podsjeća na onu u Pijemontu — kolijevku slavnog bijelog tartufa iz Albe.
Jesenska sezona
No, ironija je u tome što se danas taj isti »pijemontski« tartuf često rodi upravo u Istri. Zbog turističke pomame i iscrpljenih nalazišta, Pijemont već godinama uvozi istarski bijeli u zapanjujućim količinama. Tako se može dogoditi da naručite tartufo bianco d’Alba u nekoj trattoriji u Barolu, a na tanjuru vam zamirišu – bijeli tartufi iz Motovunske šume.
Ipak, Istra je posljednjih godina postala svjesna svoje vrijednosti: sve više bijelog tartufa ostaje doma, na tanjurima domaćih restorana i u čašama koje sve češće prate vina odležanih terana, elegantnih, svježih i svilenkastih.
Ali kako izgleda jesenska sezona tartufa u njegovoj gastronomskoj domovini, u Pijemontu?
Ondje, između maglovitih brežuljaka regije Langhe, bijeli tartuf ne ide bez – nebbiola. I to ne bilo kojeg: najbolji se brak sklapa s Barbarescom ili Barolom. A među imenima koja utjelovljuju tu čistu harmoniju, jedno se izdvaja poput vinograda u magli – Bruno Rocca.
Manje je više
Priča obitelji Rocca započinje davne 1834. u Barbarescu, gdje se u crkvenim knjigama po prvi put spominje vinogradar Francesco Rocca. Unuk, također Francesco, kupio je položaj Rabajà – tada, kao i danas, jedan od najprestižnijih vinogradarskih lokaliteta u cijelom Pijemontu, čime su Rocce učvrstili svoj položaj vodećih vinara regije. Godine 1978. Bruno Rocca odlučuje učiniti ono što su mnogi tada smatrali ludošću: prestaje prodavati grožđe zadruzi i počinje puniti vino pod vlastitim imenom.
Bio je to trenutak prekretnice – trenutak kada su se obiteljski trud, tlo i znoj pretočili u etiketu koja će ubrzo postati sinonim za finoću Barbaresca.
Bruno, tihi perfekcionist, uveo je nova mjerila u vinifikaciji: spontane fermentacije, stroga selekcija grožđa i korištenje samo pažljivo sezonski sušenih bačvi. Njegova filozofija bila je jasna – manje je više, a autentičnost je jedini luksuz koji vino treba imati.
Danas vinariju vode njegova djeca, Luisa i Francesco, s istom onom pažnjom prema svakom trsu i svakoj čestici tla.
Njihov pristup je gotovo meditativan: raditi s prirodom, ne protiv nje. Rezultat su vina koja imaju puls zemlje i šapat obitelji koja ih njeguje već gotovo dva stoljeća.
Istra i Pijemont — dvije zemlje tartufa, dvije zemlje vinograda, dvije tišine koje mirišu na jesen. Dok Istra sve hrabrije gradi svoju priču, s tartufom i teranom u glavnim ulogama, Pijemont već stoljećima živi simfoniju nebbiola i bijelog tartufa.
A Bruno Rocca, u toj simfoniji, svira ton koji nikad ne zastarijeva – ton tradicije i dubokog poštovanja prema zemlji koja daje sve, a traži zauzvrat samo razumijevanje.
BRUNO ROCCA, BARBARESCO 2021
Berba 2021. u Barbarescu bila je poput savršeno izbalansirane partiture – klasična po strukturi, a moderna po čistoći izraza. Nebbiolo je jedina dopuštena sorta za Barbaresco te se ovo vino proizvodi od 100 postotonog nebbiola. Ujedno pokazuje zašto ga mnogi smatraju najinteligentnijim grožđem svijeta: osjetljiv na svaku promjenu, ali beskrajno zahvalan onima koji ga razumiju.
U čaši Bruno Rocca Barbaresca 2021 otvara se svijet aromatske dubine – u početku povučen, gotovo stidljiv, s mirisima crvenog i crnog voća, borovnica, ribizla, sušenih latica ruže i suptilne naznake tercijarnih tonova. Nakon sat vremena u dekanteru vino se otvara u punom sjaju, razvijajući slojeve šumskog poda, vlažnog lišća, gljiva i fine kože – kao da vam priča o zemlji iz koje potječe.
Na nepcu je tekstura gotovo savršena: tanini svilenkasti, fino granulirani i precizni poput talijanskog kroja. Voćnost je elegantna i nenametljiva, prožeta svježinom koja daje vinu pokret i ritam. U retrookusu se javlja blaga gorčina crnog čaja, trpkost aronije i dašak aromatičnih biljaka, s notama kadulje i bijelog papra. Te nijanse daju strukturu i dubinu, dok svježina nosi vino prema dugom, gotovo meditativnom završetku.
Sommelierski gledano, ovo je vino koje traži sugovornika na tanjuru, ne publiku. Savršeno se sljubljuje s klasičnim jesenskim jelima Pijemonta: tajarin s maslacem i svježe naribanim bijelim tartufom, risotto s porcini gljivama ili jednostavna polenta s kremom od Taleggia sira. Njegova finoća tanina i uravnotežena kiselina čine ga idealnim partnerom i za ozbiljnije parove – primjerice, carpaccio od jelena s bijelim tartufom ili sporo pečenu teleću koljenicu u umaku od gljiva.
No najljepši trenutak događa se kad ga pijete u tišini, uz miris tartufa u zraku i pucketanje toplog jesenskog kamina. Tada se osjeti ono što Bruno Rocca naziva »ravnotežom između čovjeka, zemlje i vremena«.
Barbaresco 2021 nije vino koje pokušava impresionirati snagom, nego elegancijom – vino koje govori tiho, ali ostaje dugo u mislima, poput šapata magle koja se spušta nad vinogradima Pijemonta.
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!