
Foto: Pexels
JUHA OD CIKLE
Težina: Jednostavno
Vrijeme: 15 min
Sastojci:
- 120 g cikle
- 30 g indijskih oraščića
- 75 g korijena celera
- 1 režanj češnjaka
- 1 čajna žličica suhog delikatesnog kvasca
- prstohvat soli
- prstohvat sjemenki kima
- 5-6 zrna crnog papra
- 400 ml vode
Priprema: Narežite ciklu i celer na sitno. Stavite sve sastojke u lonac i prelijte ih vrelom vodom. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta te zatim izblendajte u blenderu do glatke teksture. Po želji poslužite uz tostirane suncokretove sjemenke ili sezam.
ŠPAGETI S CIKLOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min pečenja, 15 min pripreme
Sastojci:
- 250 g integralnih špageta
- 3 cikle (mogu biti i konzervirane)
- 4 češnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g lješnjaka
- 3 žličice limunovog soka
- sol i papar po ukusu
- parmezan
- bosiljak
Priprema: Ciklu ispecite u pećnici u aluminijskoj foliji s malo ulja, vode, soli i papra na 200°C, oko 45 minuta. Kad je cikla skoro gotova, skuhajte špagete. U blenderu izmiksajte oguljenu ciklu, lješnjake, češnjak, malo parmezana, maslinovog ulja, malo limunovog soka i vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite smjesu solju i paprom (ili začinima po volji). Pomiješajte špagete s umakom dok se dobro ne povežu. Servirajte s malo parmezana i listićima svježeg bosiljka.
RIŽOTO OD CIKLE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 350 g sirove cikle
- 250 g riže za rižoto
- 100 ml bijelog vina
- 50 g maslaca
- parmezan
Priprema: Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto. Usitnite luk i češnjak, a ciklu ogulite i izrežite na kockice ili naribajte. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi te pirjajte luk i ciklu dok ne omekšaju, 6-8 minuta.
Pred kraj dodajte češnjak i sve skupa još kratko pirjajte. Zatim dodajte rižu i sve skupa pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru. Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca.
Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite solju i paprom. Pred kraj u rižoto ubacite maslac i malo parmezana te, ako želite, ukrasite svježim peršinom prije serviranja.
HUMUS OD CIKLE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci:
- 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
- 600 g kuhane cikle, ocijeđene
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 100 ml maslinova ulja
- 2 velike žlice limunova soka
Priprema: Slanutak, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna ubacite u multipraktik ili blender s prstohvatom soli. Usitnjavajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu – dodajte još soli ili limuna ako je potrebno. Servirajte s povrćem, sirovim ili pečenim i kapljicom maslinova ulja za ukras.
najnovije
najčitanije
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Vaterpolo
BLIZU TRIJUMFA
Jadran na korak do trećeg uzastopnog naslova
Hrvatska
GORDAN JANDROKOVIĆ
Predsjednik Hrvatskog sabora čestitao osvajačima medalja na EP-u u karateu
Hrvatska
ministar
Anušić: Trump ima pravo kada kaže da treba više izdvajati za obranu
Zadar
SUNSET SPORTS FESTIVAL
Block Party označio početak odbrojavanja do najpoznatijeg sportsko-poslovnog događaja u regiji
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU
Ryanair opet snizio cijene letova, u ponudi i letovi iz Zadra
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Crna Kronika
narušavanje reda
U blizini nogometnog igrališta napao i udario muškarca
Zadar
lucian perić