Četvrtak, 17. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

priča o vinu

VINARIJA BRIGO Skrivena perfekcija iz njedra novigradsko-zadarskog zaleđa

Autor: Manuela Plohl

17.10.2024. 14:31
VINARIJA BRIGO Skrivena perfekcija iz njedra novigradsko-zadarskog zaleđa

Foto: Manuela Plohl/Vinarija Brigo



U svijetu vina gdje se često susrećemo s komercijalnim divovima i velikim vinarijama, postoji jedna mala, ali iznimna vinska oaza koja plijeni pažnju svojom neupitnom kvalitetom i posvećenošću detaljima, butikna vinarija Brigo, smještena na predivnoj mikrolokaciji Brig, u novigradsko-zadarskom zaleđu. Iako vinarija nije široko poznata izvan kruga svojih odanih kupaca, ona nosi esenciju autentične priče o strasti prema vinogradarstvu, obiteljskom nasljeđu i pomno promišljenom radu na svakom trsu loze.




Vinarija je osnovana 2005. godine i ponosi se svojim korijenima i povezanošću s prirodom. Sve je počelo zahvaljujući Vjeki Vidu Sinovčiću, koji je sa svojim nećakom Branimirom krenuo u stvaranje vrhunskih vina na svega pola hektara vinograda, a koji su smješteni na vrhunskoj vinskoj mikrolokaciji Brig.


To je krajolik gdje se usitnjeno kamenito tlo na postelji od vapnenca stapa s ponešto zemlje na nižim predjelima vinograda uz fenomenalne mikroklimatske uvjete za uzgoj vinove loze. Sve to iznjedrilo je grožđe bogato karakterom.


Vino iz ljubavi i posvećenosti


Zanimljivo je kako je Branimir, danas enolog i upravitelj vinarije, svoju budućnost nekoć vidio na potpuno drugačijem terenu, nogometnom. Svojevremeno je igrao nogomet s velikim Lukom Modrićem, no život ga je odveo u nepredvidivom smjeru, prema vinogradima i vinarstvu.





Uloga koju je u tom prijelazu odigrao njegov stric Vjeko Vid bila je presudna. Branimir je, zahvaljujući mentorstvu i podršci strica, razvio strast prema vinima, a danas kao enolog i suvlasnik predano vodi ovaj obiteljski posao.




Vinarija Brigo nije mjesto masovne proizvodnje niti spektakularnih marketinških kampanja. Upravo suprotno, njihov fokus je na kvaliteti, a ne kvantiteti. Gotovo sva vina proizvedena u ovoj vinariji prodaju se već formiranoj vjernoj klijenteli, što govori o povjerenju i kvaliteti koju njihovi kupci prepoznaju u njihovim vinima.


Vina s karakterom


Vinarija Brigo nudi lijep asortiman vina koja oduševljavaju svojom preciznošću i razrađenošću. Svako od njihovih vina nosi jedinstvenu priču i karakteristike koje odražavaju terroir Brig.


Favorita Exclusive iz berbe 2023. bijeli je blend sastavljen od 60 posto grenache blanca i 40 posto viogniera. Osvaja već na prvu svojim cvjetnim mirisom. Note bijelog cvijeća isprepliću se s mirisom limuna, zrele žute jabuke te suptilnom dunjom.


Ova harmonična vinska simfonija završava na nepcu s finoćom i elegancijom koja zadovoljava i najrespektabilnija nepca. Ovo je vino koje će oduševiti one koji traže svježinu, ali i slojevitost. Nevjerojatna aromatičnost i precizno strukturirana svježina čine ga i iznimno pogodnim za kraće odležavanje.



Njegova slojevitost aroma zasigurno će ostati postojana, a vino će naknadno dobiti na profinjenosti, zahvaljujući ugodnoj svježini i toplim alkoholima koji će dati svoj obol u održavanju ovog finog vina. Voljela bih u budućem portfelju ove vinarije vidjeti i jednu etiketu bijelog, ozbiljno odležanog vina.


Ružičasto vino Rose di Viola iz 2022. godine, napravljeno je od 100 posto grenache noira, jedine sorte koju otkupljuju u najpoznatijem hrvatskom području za tu sortu, Nadinu. Ugodna svježina donosi živahnost na nosu i nepcu.


Kvalitetne arome


Prepoznatljive arome ribizla i crvenog bobičastog voća, s blagim naznakama šipka, čine ovo vino savršenim za dnevnu razbibrigu.


Triangolo Grand Reserve iz berbe 2020. bogati je crveni blend syraha, cabernet sauvignona i merlota te odležava u barrique bačvama od francuskog i američkog hrasta, donoseći aromu tamnog bobičastog voća, kupine, crnog ribizla, ali i maline te višnje.



Papreni tonovi syraha, s decentnim notama drva te popratne vanilije, stvaraju kompleksno vino s dugim i snažnim, ali elegantnim finišem.


Triangolo Grand Reserve već je sada među vjernim kupcima ovih vina poznat po svojoj dugovječnosti i izvanrednom potencijalu za odležavanje.


Starenje u visoko kvalitetnim barrique bačvama omogućilo je budući, kvalitetan, mikrooksidativni razvoj tercijarnih aroma i dodaju komponentu kompleksnosti koja će doći s godinama. Syrah, cabernet sauvignon i merlot u ovom vinu s vremenom će se još bolje integrirati, naglašavajući note tamnog voća, začina i profinjene vanilije.


Ova vina idealna su za one koji cijene punija, kompleksnija vina i koji ih imaju vremena sačekati. S obzirom na to da se naknadno razvijaju u boci, optimalnu ravnotežu dosegnuti će za nekih pet do deset godina.



Pogled u budućnost


Osim što se ponose svojim vrhunskim vinima, u Brigu su jednako posvećeni i ekološkoj proizvodnji. Vinogradi i maslinici koji okružuju imanje od 30.000 metara četvornih pažljivo se obrađuju s minimalnim intervencijama u prirodi.


Ekološki certifikat za maslinovo ulje govori o ozbiljnosti kojom ova vinarija pristupa očuvanju okoliša. Njihove masline i vinova loza skladno žive na ovom jedinstvenom terroiru, a planovi uključuju širenje vinograda s novih 10.000 čokota, čime će se osigurati još više ove vrhunske kapljice.


Ostaje nam zaključiti kako je Brigo vinarija priča o ljubavi prema vinu, obiteljskoj tradiciji i o izborima koje život donosi. Branimir Sinovčić, koji je jednom igrao nogomet s Modrićem, sada igra drukčiju igru, onu s trsovima vinove loze i bačvama vina. I u toj igri, sa svojim izbornikom Vjekom Vidom Sinovčićem, postiže vrhunske rezultate.