Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VODENI VAL

Područje Gornjeg Kosinja moglo bi noćas ostati cestovno odsječeno

Autor: Marin Smolčić

05.10.2024. 20:00
Područje Gornjeg Kosinja moglo bi noćas ostati cestovno odsječeno


Prema zadnjim informacijama iz Hrvatskih voda zbog povećanog dotoka rijeke Like naglo se povećava razina vode u jezeru Kruščica. U HE Sklope trenutno se ispušta preko 350 m3 vode u sekundi, a ukupnu situaciju znatno otežava naglo povećavanje vodostaja Bakovačkog potoka, jednog od najnepredvidljivih bujičnih potoka u RH. Unatrag 48 sati u Gospiću i okolici palo je preko 200 litara kiše po metru četvornom, pošto je uvelike povećalo vodostaje rijeka Novčice, Otešice, Jadove i Like. Očekuje se da će novi vodeni val noćas doseći područje Gornjeg Kosinja i Kruščice.



Oko Gornjeg Kosinja razina vode se neprestano povećava pa se noćas očekuje poplavljivanje nekolicine prilaznih cesta. Zbog ukupne situacije poduzete su redovne mjere zaštite od poplava. Teren u okolici Gornjeg Kosinja redovno obilaze ekipe Stožera civilne zaštite Perušić, kao i ekipe DVD-a Perušić koje raspolažu s čamcima i obučenim ekipa za djelovanje u najtežim situacija.





Ukoliko se dogodi najgori scenarij, u ponedjeljak će učenici i zaposlenici OŠ „Anž Frankopa“ u školu krenuti čamcima, kao i nekolicina žitelja Gornjeg Kosinja koji su još zaposleni. Ova nepredvidiva situacija najviše pogađa starije žitelje ovoga kraja jer su im potrebni lijekovi ili moraju redovno na dijalizu u OB Gospić. Svake godine poplave prometno odsijeku Gornji Kosinj i okolna sela Podjelar, Šušanj i dijelove Kosinjskog Bakovca.