Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRODUBLJIVANJE ZNANJA

Nizozemac na dugoj i korisnoj praksi u PP-u Vransko jezero

Autor: Nikolina Lucić

16.09.2024. 16:18
Nizozemac na dugoj i korisnoj praksi u PP-u Vransko jezero

Foto: PP VRANSKO JEZERO



Protekla tri mjeseca u Parku prirode Vransko jezero na stručnoj praksi boravio je student Primijenjene biologije sa Sveučilišta Aeres HBO u Nizozemskoj, Jason Hogeboom. U sklopu obvezne studentske prakse koju prema studentskom kurikulumu mora odraditi, prošao je cijelo područje Parka prirode i kroz brojna terenska istraživanja saznao nove informacije o plitkom jezeru kakvo je ono Vransko.


Ekološke funkcije


Jason je za vrijeme stručne prakse radio istraživanje ekoloških izazova s kojima se jezero suočava, posebno eutrofikacije i nestanka populacija algi iz porodice characeae te je na temelju istraživanja izradio diplomski rad pod naslovom »Identifikacija kritičnih točaka promjene stanja i strategija upravljanja za obnovu ekoloških funkcija u Vranskom jezeru korištenjem modela PCLake+«. Model je to koji su osmislili upravo nizozemski stručnjaci, a kako nam je kazala naša sugovornica Norma Fressel, viša stručna suradnica za edukaciju u Parku prirode Vransko jezero, s profesorima Sveučilišta Aeres povezali su se upravno zbog njihove ekspertize i iskustva u proučavanju plitkih jezera.


– Jason je student Primijenjene biologije i u sklopu svoje je obvezne prakse kod nas spojio ugodno s korisnim i na temelju istraživanja koje je s nama proveo izradio diplomski rad u kojem je objedinio sve svoje pronalaske i osobitosti samog jezera. Mi s profesorima njegovog Sveučilišta već neko vrijeme surađujemo zbog njihova dugogodišnjeg iskustva u proučavanju ekosustava koji su slični Vreanksom jezeru, kazala je Fressel.




Jason je za vrijeme stručne prakse izradio i diplomski rad pod vodstvom mentorice Annet Pouw, koordinatorice Programa za vode na Sveučilištu Aeres te uz superviziju stručne voditeljice Javne ustanove park prirode Vransko jezero Maje Ćuže Denona i Marcela van den Berga, stručnjaka za ekologiju i predavača na Sveučilištu Aeres HBO, koji je predložio suradnju na ovom istraživanju. Istraživanje se fokusiralo na analizu ekoloških funkcija Vranskog jezera i evaluaciju potencijalnih strategija upravljanja kojim bi se postiglo stabilno stanje bistre vode Vranskog jezera.


Model PCLake+


– Kroz tromjesečne studentske prakse tako smo produbili našu suradnju s nizozemskim stručnjacima, a Jason je imao priliku ne samo boraviti na cijelom području Parka prirode, već i uživati u okolici, dodala je Fressel.


Koristeći model PCLake+, Jason je simulirao dinamiku nutrijenata i brojnosti vodenih organizama te procijenio učinkovitost različitih strategija upravljanja, koje su rezultirale preporukama za upravljanje: smanjenje prekomjernog unosa nutrijenata, uklanjanje sedimenta iz jezera te kontrolu populacija bentivornih vrsta riba, a to su ribe koje hranu traže po dnu jezera, npr. šaran, babuška.


– Iako mi u Parku inače sami radimo analize hranjivih tari za vlastite potrebe, Jason je dodatno s nama proučavao proces oporavka od pretjeranog unosa hranjivih tvari u jezero, jer sada virtualnim promatranjem možemo utjecati na promjenu unosa tvari i kontrolirati njihovu zastupljenost u jezeru, kao i pratiti ritmove izlova i rasta ribljeg fonda. Jason je sam na terenskim zadacima obavio brojne analize, a usredotočili smo se i na zajedničko proučavanje populacije algi, koje polako izostaju iz jezera, rezimirala je Fressel.


Rezultati istraživanja pružili su vrijedne uvide u mogućnosti poboljšanja trenutnog stanja jezera kao i održavanja povoljnog stanja Vranskog jezera i sličnih plitkih jezera koji se suočavaju s izazovima poput eutrofikacije. Savršena je to razmjena znanja između naših stručnjaka i mladih koji svoju budućnost vide u proučavanju i zaštiti prirode.