Foto: Vesna Benić
Jedinstvena manifestacija Olive Island Vibes posvećena maslinama i otočkom načinu života održana je ovih dana u Kukljici. Ni nagla promjena vremena nije zaustavila ovaj jedinstveni događaj koji je trajao tri dana, od 12. do 14.rujna.
Vlatka Košta, direktorica TZO-a Kukljice, kazala je kako je cilj ovog trodnevnog događanja približiti posjetiteljima bogatstvo otočne kulture, gastronomije i tradicije, s posebnim naglaskom na maslinu, simbol mediteranskog identiteta.
Kozmetika i maslinarstvo
– Plan je bio da se trodnevni program Olive Island Vibes održi na glavnom trgu Kukljice. Naglo je zahladilo, bila je velika kiša i jak vjetar, ali usprkos vremenskim neprilikama na kraju smo uspjeli održati niz aktivnosti koje prikazuju otočni način života uključujući predavanje o maslinarstvu, razne kreativne radionice, »Gastro večer« i druge sadržaje koji naglašavaju povezanost čovjeka, otoka i masline. S
toga smo prvi dan programa održali u Multimedijalnoj dvorani Općine Kukljica. Radionica prirodne kozmetike vodila je Adela Mandel iz OPG-a Mandel – Kukljica i stručno predavanje o maslinarstvu na temu Agrotehnički zahvati u jesenskom periodu u masliniku koje je vodio dr. sc. Šime Marcelić, kazala je Košta.
Na radionicama prirodne kozmetike bilo je riječi o tome kako se pravi macerat od smilja te kako praviti kreme od tog macerata.
– Isprobavali smo kreme, mirisali ulja. Polaznike radionice najviše je zanimalo kako se pravi ulje za otvaranje sinusa i prirodni dezodoransi, kazala je Mandel.
Na stručno predavanje o maslinarstvu odazvao se veliki broj zainteresiranih mještana Kukljice, iz Kali, Preka, a pojavila se čak i grupa turista koja je ujedno popratila i Sajam otočnih proizvoda u sklopu manifrestacije. Izlagali su: OPG Rozalinda Banić iz Kraja, OPG Vesna Zalović iz Tkona, Kućna radinost Ivanka Milašinović iz Ždrelca, OPG Stjepan Smoljan iz Tkona. Kućna radinost Petrak iz Ždrelca i OPG Marija Grdaš iz Tkona.
Dr. sc. Šime Marcelić istaknuo je da agrotehnički zahvati u jesen obuhvaćaju gnojidbu i zaštitu masline od paunovog oka i maslinine muhe.
– Paunovo oko glavna je bolest masline i nekoliko je načina borbe protiv te bolesti. Prva crta obrane su preventivne metode koje uključuju odabir sorte i položaja za uzgoj masline. Nadalje, od aktivnih mjera imamo ekološki pristup koji koristi bakrene preparate i kaolinsku glinu i integrirani pristup kojim se koriste fungicidi poput ortive top ili syllita.
Što se tiče muhe, postoji nekoliko glavnih pragova za zaštitu. Prvi je onaj do 5 % zaraženih plodova, kad koristimo preventivne metoda u koje spada masovni ulov i tretman kaolinskom glinom. Drugi, ako je više od 30 % oštećenih plodova, a koristiti metodu dozvolejnih insekticida.
A ako je više od 30% oštrenih plodova, onda preostaje jedino spašavanje ploda prijevremenom berbom. Što se tiče gnojidbe, u jesen treba dati značaj organskoj gnojidbi, kazao je Marcelić istaknuvši kako svi oni koji više i detaljnije žele znati, mogu poslušati predavanje 22. rujna u Tkonu u Interpretacijskom centru pomorske baštine.
Gastroužitak i glazba
Drugi dan manifestacije održan je također u MMD-u, a započeo je s radionicom pletenja maslinovih grančica koju je vodila Zorana Tomasov Majpruz dok je »Gastro večer«, uz nezaboravne hitove Olivera Dragojevića i uz specijalitete kuhara Jakova Meštrovića, održana na otvorenom prostoru tržnice u Kukljici.
Od Tomasov Majpruz saznali smo kako je tradicionalnu tehniku pletenja maslinovih grančica naučila kao dijete od svoje babe.
– Radujem se ovolikom broju polaznika radionice. Okupilo se više od 15 osoba, većinom mame, ali i mladi, nešto djece, ali čak i turista pa nam je Multimedijalna dvorana u Kukljici iznova oživjela. Mene je baba naučila plesti, to je kod nas tradicija kojom na poseban način obilježavamo Uskrs i Cvjetnicu.
Pletemo palme i maslinove grančice koje poslije ukrašavamo cvijećem. Što je šarenije to je ljepše. Mi u Dobropoljajni bismo se obukli u narodne nošnje, tako bismo išli u crkvu i nosili ih u procesiji. Želim tradiciju prenijeti dalje. rekla je Tomasov Majpruz i dodala kako je običaj u Dobropoljani da se uvijek plete na svijetlu stranu lista dok npr. u Kukljici nije tako.
Kuhar Jakov Meštrović iz Zadra za ovu priliku pripremio je jela koja predstavljaju okuse Dalmacije i to sdele na saur – klasično jelo s otočnim nasljeđem, molo štrudla – autentično jelo koje predstavlja otočnu kuhinju, ceviche – moderna interpretacija dalmatinskih namirnica dok su vina bila iz ponude Vinarija TRS Ilok.
– Ja sam kuhar mlađe generacije. Bavim se ugostiteljstvom sedam, osam godina i ovdje sam zahvaljujući direktorici Turističke zajednice. Cilj nam je bio da i u rujnu u otočnoj sredini malo probudimo ljude.
Počela je škola, neki su se i vratilu Zadar, ali ima još turista i svako događanje je itekako potrebno i u posezoni. Nadam se kako će Olive Island Vibes postati prepoznatljiv događaj rekao je Meštrović istaknuvši kako je i u jelima glavna tema maslina.
Atmosferu je obogatio DJ Ante Valčić, poznati zadarski saksofonist koji je svojim setom pjesama i glazbom legendarnog Olivera Dragojevića stvorio poseban ugođaj. Pohvale za organizaciju pristizale su sa svih strana.
najnovije
najčitanije
Zdravlje i ljepota
dobro je znati
Riješen misterij ladice u hladnjaku, evo za što se koristi
Nogomet
Prva ŽNL.
Veliki derbi Nove zore i Pakoštana
Košarka
Premijer ženska košarkaška liga
FSV i Šibenik novi test za Plusice
Crna Kronika
teška prometna nesreća
Kod Novske s ceste sletio kombi s migrantima, poginulo dvoje
Svijet
nastavak rata
Nove eksplozije u Bejrutu, velike borbe na granici Izraela i Libanona
Zadar & Županija
Danas u 17.30
Zrakoplov prisilno sletio u zadarsku Zračnu luku, doznajemo što se dogodilo
Zadar
POZNATI KNJIŽEVNIK
Ante Gregov Jurin osvojio prvo mjesto na natječaju: Nagrada ‘Zoranić’ za roman ‘Razina uma’
Zadar
APLIKACIJA ODUŠEVLJAVA
Zadranin Ivan Tokić ponudio odgovore na tisuće pitanja: Uz Kwizard djeca bolje, lakše uče…
Zadar
PRVE TRI
Magistre digitalnog komuniciranja otišle s faksa – na posao: ‘Tržište je prepoznalo stručnjake…’
Zadar
povećano zamućenje