Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

VELIKA INVESTICIJA

Bivša Maraskina tvornica zasjat će novim sjajem! Evo kad će biti gotovi radovi na hotelu Hyatt

Autor: Nikolina Lucić

10.09.2024. 07:30
Bivša Maraskina tvornica zasjat će novim sjajem! Evo kad će biti gotovi radovi na hotelu Hyatt

Foto: Luka Jeličić/Hyatt



Obnavljanje stare zgrade tvornice »Maraska«, jedna je od najvećih investicija u hotelske kapacitete u Hrvatskoj. Radovi koji bi, prema najavama investitora, trebali zavrišti do kraja ove godine, a označit će promjenu paradigme zadarskog turizma. Hotel u širem središtu grada imat će 133 smještajne jedinice na razini pet zvjezdica i po tome biti perjanica zadarske turističke ponude.




Uz sobe i apartmane, spa i welness centar, konferencijsku dvoranu od čak 400 metara četvornih, vrhunski restoran iz portfelja Dogus grupe trebao bi biti i rezidencijalni dio s 208 stanova koji će se prodavati.


Uz hotel bi se također trebala izgraditi i nova dvotračna cesta koja će povezivati Trpimirovu obalu s Ulicom Miroslava Krleže, no blokada gradskog proračuna taj je dio projekta unazadila nekoliko mjeseci.


Rezidencijalni dio


Važnost konačne realizacije ovog velikog projekta prokomentirao je Takuya Aoyama, potpredsjednik Odjela za akvizicije i razvoj »Hyatt Internationala« zaduženog za poslove na tržištima središnje i istočne Europe.




– Dogus grupa ulazi u finalnu fazu konstrukcijskih radova na gradilištu hotela »Hyatt Maraska«. Tijekom ovog će se mjeseca napokon moći vidjeti konkretne promjene na fasadi i unutrašnjosti stare zgrade, a do sada su već završeni svi radovi na polaganju infrastrukturnih instalacija.





Najdelikatniji dio zahvata, naravno, odnosi se na zaštićeni status ove zgrade i restauraciju koja je bila potrebna kako bi joj se vratio i sačuvao stari sjaj kao jednom od najpoznatijih arhitektonskih simbola Zadra, istaknuo je Aoyama, kojeg smo pitali i kako teku radovi na izgradnju luksuznih stanova koji bi trebali biti podignuti uz samu hotelsku zgradu. Pitanje njihove izgradnje sada je, kazao nam je, pitanje administrativne procedure.


– Iako smo posvećeni pravovremenom završetku radova na koje smo se obvezali ovim projektom, paralelno radimo i na dizajnerskim rješenjima za rezidencijalni dio kompleksa, poručio je Aoyama.


Investicija Dogus grupe, vrijedna 55 milijuna eura, svoj bi vrhunac trebala imati u drugom kvartalu sljedeće godine, za kada je planirano veliko otvorenje hotela – taman pred početak nove turističke sezone. Što se tiče popunjavanja brojnih radnih mjesta koje hotel ima, potvrdili su nam kako će njegov glavni voditelj biti Valentin Roettger, dugogodišnji zaposlenik »Hyatt« grupacije s velikim iskustvom.


– Što se tiče ostalih upravljačkih pozicija, one su još nepopunjene, a kandidate tražimo jednako na zadarskom i inozemnom tržištu, dodao je Aoyama, kojeg smo pitali i jesu li vodili pregovore s uskoro bivšom direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije Mihaelom Kadijom, no osim imenovanja glavnog voditelja hotela, ostala nam kadroviranja nije želio komentirati.



Problemi s Trpimirovom


– Hrvatska je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Europi. Velika većina turističke industrije koncentrira se cuz obalni pojas, te ‘sunce i more’ turizam, te je dodana vrijednost otvaranje prvog »Hyatt« hotela na povijesnoj lokaciji u blizini stare gradske jezgre, koja je usprkos svemu zadržala svoja povijesna obilježja i ljepote unatoč velikom turističkom pritisku.


Želimo igrati važnu ulogu na zadarskom turističkom trusištu, razvijajući autentičan proizvod visoke vrijednosti usmjeren na one putnike koji cijene jedinstvene karakteristike grada i njegove okolice, rezimirao je Aoyama naglasivši kako je uvjeren da će »Hyatt« sa svojim dugogodišnjim prisustvom na međunarodnoj hotelskoj sceni, privući brojne zadarske talente u turizmu.


Jedan od velikih problema na koje su naišli tijekom radova na hotelu tiče se i rekonstrukcije dijela Obale kneza Trpimira, koja kasni zbog višemjesečne blokade gradskog proračuna. To im je, potvrdio je Aoyama, trenutno najveći problem s kojim su suočeni i nadaju se završetku radova do svečanog otvorenja hotela.


– Nije to problem samo za naše planove i projekte, već se tiče općenite sigurnosti radnika na gradilištu, kao i svih prolaznika i vozača koji onuda prometuju. Već smo primijetili kako je taj dio zadarskog obalnog pojasa za jakih nevremena jako opasan, bilo zbog valova ili jakog vjetra.


No, ipak moramo biti optimistični i nadati se kako ovi problemi neće utjecati na samo otvorenje hotela, zaključio je Aoyama.