Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KOLEGIJ

Novi prijedlog proračuna glavna tema kolegija gradonačelnika: 'Hoće li organizirati tombolu u svojoj konobi...'

Autor: Iva Bucić

21.08.2024. 17:42
Novi prijedlog proračuna glavna tema kolegija gradonačelnika: 'Hoće li organizirati tombolu u svojoj konobi...'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Tjedan dana uoči proračunske sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, gradonačelnik Branko Dukić u srijedu je sazvao kolegij s pročelnicima upravnih odjela, a jedina točka dnevnog reda bila je novi prijedlog proračuna za 2024. godinu, težak 124.7 milijuna eura.


U novi i kako kaže, zadnji prijedlog proračuna, gradonačelnik je uvrstio 21 proračunski prijedlog Akcije mladih (AM) te jedan prijedlog nezavisne vijećnice Adele Frank. U SDP-u, kako su i najavili, nisu imali prijedloga, dok će Klub nezavisnih Enija Meštrovića svoje prijedloge iznijeti u formi amandmana. Da bi se ponovno izbjeglo izglasavanje nezakonitih amandmana, Meštrović je od gradonačelnika zatražio da mu se dostave čisti izvori financiranja u iznosu od 7,5 milijuna eura kako bi se napisali amandmani i ta sredstva rasporedila umirovljenicima kao nagrada za Dan grada, svim sportskim klubovima u registru Športske zajednice Grada Zadra, zatim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima Grada Zadra koji predaju financijska izvješća te na koncu, kao opcija, učenicima i studentima koji primaju stipendije. No već je sada očito da Meštrović neće dobiti što je zatražio.


– Enio sa svojim ljudima nagrađuje one koje je kažnjavao dvije godine blokadom proračuna. Neću ni pitati po kojim mjerilima i kriterijima bi dijelio te nagrade. Zašto samo 7,5 milijuna eura, zašto nije 15 ili 50 milijuna eura? Zašto nagrade samo njima, nema djece, invalida, mjera za obrtnika i gospodarstvo, otočane ni korisnike brojnih socijalnih programa. Nakon što osam mjeseci blokira isplatu planiranih sredstava iz proračuna, sad se pokušava oprati na način da želi nagraditi kako i koga mu padne na pamet. Što bi mi sada trebali? Bez ikakvih kriterija, pravila, mjerila i programa, dva mjeseca prije kraja godine, organizirati isplatu nagradnih sredstava? Hoće li organizirati tombolu u svojoj konobi s nagradnim fondom od 7,5 milijuna eura, upitao je Dukić.


“Snalazili su se iz drugih izvora koliko su mogli..”




Istaknuo je pri tom da su novim prijedlogom proračuna povećana sredstava za sve one “koje bi Meštrović nagrađivao” ali sustavno, zakonito i s jasnim mjerilima i kriterijima.


– Umjesto 7,5 milijuna eura nagrada bez rezona i pravila, ovaj proračun kroz konkretne mjere, projekte i programe povećava iznose za odgoj i školstvo, kulturu i sporta te socijalne skrbi za 11, 8 milijuna eura, s 48 na skoro 60 milijuna eura, kazao je Dukić pa pozvao pročelnike da posvjedoče kakvog je utjecaja osmomjesečna blokada proračuna imala na njihove resore. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Dina Bušić istakla je da se od početka godine ne može potpisati novi ugovor s više od 80 udruga u kulturi, iako je u proračunu za to bilo osigurano 412 tisuća eura.


– Snalazili su se iz drugih izvora koliko su mogli, uz pomoć Turističke zajednice, ministarstava, donacija i naših gradskih ustanova, neki uopće nisu provodili programe. Ustanove su se morale vezati na proračun iz 2022. godine, a znamo da je proračun od tada rastao itekako za same ustanove. Treba naglasiti i segment baštinskih projekata, nismo završili investiciju u Providurovoj palači, nismo odradili ni dio projekata vezanih uz utvrdu Forte, pred nama je i izrada dokumentacije za interpretaciju baštine na cijelom Poluotoku, sažela je Bušić.


“To su sve projekti koji…”


Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela istaknuo je da su ovu turističku sezonu, što zbog blokade, što zbog drugih okolnosti, izgurali sa samo tri komunalna redara.


– Mi imamo obavezu i odgovornost održavanja komunalne infrastrukture, a ne možemo ni ispisati ni najjednostavniju narudžbenicu. Turističku sezonu 2023. godine iznijeli smo s 10 komunalnih redara, šest stalnih i četiri sezonca, a ove godine Zakon o proračunu nije nam dozvolio zapošljavanje četiri sezonca. U međuvremenu je kolega potražio početkom godine izazov u realnom sektoru, drugog smo preusmjerili u pomorske redare, dok je treći završio na operaciji, sve zahtjeve koji stižu prema komunalnom odrađujemo pravovremeno, kazao je Dujela. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap naglasio je da sada preko 300 projekata u različitim fazama priprema, a neki od njih mogli bi se krenuti realizirati čim se izglasa proračun. Tako je, primjerice, s natječajem za nove grobnice, ili pak, oborinskim kolektorom visoke zone, parkom i igralištem na Plovaniji, rekonstrukcijom Trpimirove obale…


– To su sve projekti koji sutra mogu ići praktički u proces javne nabave. Do sad nismo mogli krenuti ni s javnom nabavom za projektiranje garaža na Bilom brigu, Voštarnici, na parkiralištu HAK-a. Nismo mogli nastaviti ni s projektiranjem komunalnim lučica…mogao bih ovako nabrajati do sutra, kazao je Kasap.


“Što se tiče novih stavki…”


Na to se nadovezala i pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Stefani Mikulec Perković, koja je istaknula da svi kapitalni projekti koji su najznačajniji razvojni projekti za Zadar ili stoje ili su u nižim fazama pripreme.


– Da bismo, primjerice, krenuli s radovima na bilo kojem vrtiću, mi moramo provesti minimalno četiri postupka javne nabave, to je potrebno da bi se počelo graditi. To vrijedi za sve kapitalne projekte i to sve iziskuje vrijeme. Svi ovi projekti koji se ne mogu ugovoriti zbog blokade proračuna, od komunalnih lučica do garaža, sve su to projekti koji tek po završetku projektno-tehničke dokumentacije mogu tražiti izvore financiranja u sredstvima EU, pojasnila je Mikulec Perković.


Istakla je da tri godine od kraja financijske perspektive Zadar nije povukao praktički ništa novca iz EU, a u prošloj financijskoj perspektivi (2014-2020) Zadar je bio treći grad po povučenim sredstvima u Hrvatskoj, nakon Osijeka i Rijeke. Neki od projekata unutar omotnice ITU mehanizma koja vrijedi 43 milijuna eura, a za koje su se već trebala početi izrađivati projektno-tehnička dokumentacija i elaborati su projekt razvoja zelene infrastrukture, koji obuhvaća aktivaciju šume Musapstan i drugih zelenih površina, vanjski olimpijski bazen, kvartovska sportska igrališta, uspostava dijagnostičkog centra za sportaše, razvoj biciklističke infrastrukture i širenje sustava javnih bicikala, uspostava druge faze ITS-a, daljnja rekonstrukcija prometnica, digitalizacija prometnog sustava, modernizacija kolodvora, Park&Ride sustav… Novi pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Mladen Klanac, osvrnuo se na proračunske stavke iz svog UO, od povećanih božićnica i naknada za novorođenčad, do besplatnog javnog prijevoza za sve zadarske umirovljenike. – Što se tiče novih stavki, vidjeli smo da nam urgentno nedostaju tri stvari – dnevni boravak za starije, savjetovalište za mlade, a treća stavka je kategorija ljudi s invaliditetom, koji su u potrebi da se revaloriziraju, da im se otvore mogućnosti zapošljavanja. Integrativne radionice dat će zamah zapošljavanju osoba s invaliditetom, kazao je Klanac.