ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

vrijedni savjeti

S tjeskobom i anksioznošću se nosite na ova četiri načina

Autor: Life

12.08.2024. 16:16
S tjeskobom i anksioznošću se nosite na ova četiri načina

Foto: Pexels



Anksioznost je odgovor tijela na stvarnu ili percipiranu opasnost. To je proces s kojim se mnoge osobe ponekad susreću. Pritom, valja napomenuti da postoji razlika između osjećaja tjeskobe i anksioznog poremećaja, od kojih potonji uključuje mnogo različitih stanja.


Ako se nosite s tjeskobom i anksioznošću, postoje neki načini koje možete upotrijebiti za pomoć u nošenju s trenutnim simptomima.


Ovo nisu dugoročne strategije, već vještine koje će vam pomoći s trenutnim suočavanjem sa tjeskobom.


Preispitajte svoje misli




Anksiozne misli imaju tendenciju ukorijeniti se u um i iskriviti ozbiljnost situacije. Jedan od načina je suočiti se s njima, odnosno izazvati svoje strahove, zapitati se jesu li oni istiniti i vidjeti gdje točno možete povratiti kontrolu.


Vježbajte fokusirano, duboko disanje


Prakse disanja mogu vam pomoći u upravljanju trenutnim osjećajima tjeskobe. Pokušajte udahnuti na četiri brojanja i izdahnuti na četiri, ukupno 5 minuta. Umirujući dah, usporit ćete otkucaje srca, što bi trebalo pomoći u smirivanju.


Tehnika 4-7-8 je još jedan čest obrazac disanja za kontrolu anksioznosti – isprobajte koji vama ponajbolje odgovara.


Isprobajte tehnike uzemljenja


Tehnike uzemljenja kao što su vođenje dnevnika i pravilo 333 često mogu pomoći u smirivanju trenutnih osjećaja tjeskobe, piše Healthline.


Pravilo 333 uključuje imenovanje tri stvari koje možete vidjeti, tri zvuka koja možete čuti i interakciju s tri stvari koje možete dodirnuti, a zapisivanje onoga što vas čini tjeskobnim izbacuje te misli iz glave.


Naknadno čitanje vlastitih misli i osjećaja može vam pomoći da sagledate svoje emocije iz drugačijeg kuta i bolje razumijete situacije.


Vježbajte


Ponekad je najbolji način da zaustavite tjeskobne misli napustiti situaciju i pokrenuti se, fizički. Usredotočenost na svoje tijelo, a ne na um, može vam pomoći da se oslobodite tjeskobe. Vježbe poput hodanja, joge i tai-chija često mogu pomoći u smanjenju stresa i upravljanju simptomima tjeskobe.


Pojačano vježbanje može vam također pomoći u poboljšanju raspoloženja i smirivanju uma.


Ako patite od anksioznosti i tjeskobe, savjetujemo da se obratite liječniku/ci.