ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PRORAČUNSKO NADMUDRIVANJE

Meštrović: Napad je najbolja obrana...

Autor: Iva Bucić

10.08.2024. 15:47
Meštrović: Napad je najbolja obrana...

Foto: Luka Jeličić



Na poziv gradonačelnika Branka Dukića gradskim vijećnicima da dostave svoje prijedloge za gradski proračun za 2024. godinu odazvali su se samo Akcija mladih i vijećnica Adela Frank, priopćio je jučer zadarski gradonačelnik Branko Dukić, optuživši SDP i nezavisne vijećnike Enija Meštrovića za »blokadu s predumišljajem«.


Pod uvjetom da Frank i troje vijećnika Akcije mladih podrže proračun, HDZ će imati i više od potrebnih 14 ruku, no gradonačelnik očigledno očekuje ponavljanje scenarija iz prosinca, odnosno izglasavanje nezakonitog proračuna. Ako to želi izbjeći, Dukić bi Meštroviću za amandmane trebao dati čiste izvore financiranja, no izgleda da to nema namjeru učiniti.


Izvori financiranja


– U sljedećih nekoliko dana dovršit ćemo prijedlog proračuna sa zaprimljenim proračunskim prijedlozima AM-a I vijećnice Frank, potpuno zakonit, realan i uravnotežen. Predstavit ću ga na kolegiju i uputiti Vijeću na odlučivanje. Nažalost, u odnosu na prethodne prijedloge odbijenih proračuna, u njemu neće biti moguće ostvariti neke kapitalne projekte jer za njih u ovoj godini više nema vremena, poručio je Dukić.




Nezavisna Frank, koja je nedavno napustila Meštrovićev Klub, dostavila je jedan, a Akcija mladih 21 proračunski prijedlog, pri čemu su svi ti prijedlozi bili sastavni dio i zadnjeg prijedloga proračuna, a SDP i NL Enija Meštrovića – kako su ranije i najavili – nisu dostavili svoje prijedloge. SDP to nije učinio jer s jedne strane smatraju uzaludnim predlagati amandmane na proračun koji je već u zadnjoj fazi realizacije, a s druge strane uopće odbijaju rješavati probleme u koje se, kako je Radeta ocijenio, gradonačelnik sam doveo.


Meštrović je, s druge strane, odbio dati proračunske prijedloge i najavio da će njegov Klub vijećnika podnijeti dva amandmana, a za njih je od gradonačelnika zatražio čiste izvore financiranja. Nezakoniti izvori financiranja za amandmane, naime, razlog su zbog kojeg je gradski proračun ove godine blokiran.


Iako za amandmane, odnosno prijedloge izmjene ili dopune u prijedlogu proračuna, vijećnici moraju pronaći novac koji se smije upotrijebiti u tu svrhu, u tom, kako su do sad u više navrata isticali, trebaju pomoć gradske uprave.


– Ako sad ne dobijemo čiste izvore financiranja, to onda znači da nas bojkotiraju definitivno. Ako će nam dati čiste izvore, onda ćemo amandmane napisati iz prve kako triba i gotovo, kazao je prije desetak dana Meštrović za Zadarski list.


U priopćenju gradonačelnik Dukić sada izražava bojazan da će se s amandmanima NL Enija Meštrovića na prijedlog proračuna ponovno pojaviti »novi/stari problem« – da neće imati zakonite izvore financiranja ili da će izbaciti ili duplirati već uvrštene prijedloge.


Ništa nije slučajno


– Još jednom se potvrđuje da im nije interes da se za njihove prijedloge pronađu odgovarajući izvori financiranja i odgovarajuće pozicije te da se izbjegne mogućnost za njihovu nezakonitost. Ništa to nije slučajno, poručio je u priopćenju zadarski gradonačelnik, dodavši kako je to, kao i ignoriranje SDP-a, blokada s predumišljajem.


– Pila naopako. Napad je najbolja obrana…, prokomentirao je Meštrović gradonačelnikovo priopćenje.


– Čisti izvori financiranja preduvjet su za zakonit proračun. Ako nam to ne daju, onda je to namjerno da nas i dalje opstruiraju. Većina će u Gradskom vijeću izglasati jesu li ti amandmani za dobrobit građana ili ne. Po HDZ-u mi nemamo pravo na ikakav amandman, ako njima ne paše. Tužno shvaćanje demokracije, zaključuje Meštrović.


Naime, Dukić je u prošlom priopćenju istaknuo da će vijećnicima »pomoći da izglasaju zakonit proračun« i oni su u pripremi prijedloga »slobodni u bilo koje doba tražiti pomoć kako bi ti prijedlozi bili zakoniti i realni u izvršenju«, no to se, izgleda, odnosilo samo na proračunske prijedloge, a ne i na amandmane – razlika je, pri tom, da se proračunski prijedlozi podnose prije, a amandmani nakon definiranja prijedloga proračuna.


Visoki upravni sud (VUS) 15. srpnja presudio je da se ukida Proračun Grada Zadra za 2024. godinu, a presuda je objavljena 24. srpnja, čime je počeo teći zakonski rok od 45 dana za donošenje proračuna. Ako Gradsko vijeće Grada Zadra ne izglasa proračun u tom roku – a sljedeća sjednica Gradskog vijeća očekuje se polovicom kolovoza – slijedi raspuštanje predstavničkog tijela. No, osim neizglasavanja proračuna i raspuštanja Gradskog vijeća, ili, pak, njegova izglasavanja, jedna od mogućih opcija je da se proračun ponovno izglasa s nezakonitim amandmanima, kao što se dogodilo u prosincu.


To bi značilo da čitava procedura započinje ispočetka – najprije bi gradonačelnik trebao donijeti Odluku o obustavi izvršenja proračuna, potom bi Ministarstvo financija trebalo utvrditi neusklađenost proračuna sa zakonom, te bi na koncu presudu o ukidanju proračuna trebao donijeti Visoki upravi sud.