Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KREATIVNI UKRASI

RADIONICA U PREKU Staklene boce iz podmorja izronile kao prekrasne vaze

Autor: Vesna Benić

24.07.2024. 15:44
RADIONICA U PREKU Staklene boce iz podmorja izronile kao prekrasne vaze

Foto: VESNA BENIĆ



Slikarica Irena Rančić Sikirić iz Preka ispred Pučkog otvorenog učilišta »Dom na žalu« u Preku održala je zanimljivu likovno-ekološku radionicu Mala sirena.


Glavna idejna bila je izrada skulptura od smeća i stvaranje ugodnog okruženja u osobnom prostoru i životu pojedinca. Sudionicima ekološke radionice umjetnica je predstavila kako se na maštovit i jednostavan način smeće može pretvoriti u funkcionalan estetski rad. Na kraju, završni produkt nije samo umjetnički rad već grupno nastojanje uljepšavanja i oživljavanja zajedničkog prostora.


Otpad u moru


– Na današnjoj radionici bilo je jedanaestero djece različite dobi. Cilj ove radionice je potaknuti na osviještenost čuvanja našeg mora od smeća. Htjela sam na radionici pretvoriti to smeće u umjetnički rad. Zamolila sam Nikolu Đakovića da izroni sve što nađe u moru za ovaj projekt, kazala je Rančić Sikirić i rekla kako je otprilike prije sedam godina već surađivala s Đakovićem na ovakav način s još par umjetnika iz Preka i kako su napravili prekrasne skulpture od izronjenog smeća.




– Sad sam to htjela ponoviti s djecom. Nikola je u par dana očistio područje uz samu šetnicu Preka. Našlo se tu ponajviše staklenih boca (neke od Coca Cole koje su tu godinama, više se takve ne proizvode) zatim konzervi, konopa, željeznih štapova, poneka zalutala maska za ronjenje i gumene papuče. Na samom početku radionice s djecom sam ukratko razgovarala o vremenu koje treba otpadu da se posve razgradi u moru. Plastičnim predmetima potrebno je tisuću godina, aluminiju, kao što su limenke, 80 do 100 godina da se razgrade, papir se uglavnom razgradi 2 do 6 tjedana,a staklenim bocama potrebno je milijun godina no i tad se ne može u potpunosti razgraditi, istaknula je Rančić Sikirić.


Ekološka svijest


Djecu je važno ekološki odgajati i osvijestiti o važnosti očuvanja mora čistim, a to je moguće i kroz razne aktivnosti poput likovno-ekološke radionice Mala sirena. Smisao provođenja ovakvih aktivnosti je povećati osviještenost o potrebi odgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu te potrebi sprječavanja zagađivanja prirode i mora otpadom.


– Želja mi je ujedno bila potaknuti kreativnost polaznika radionice s obzirom na to da se bavim slikanjem. U Preku imam svoj atelje Sirena i vrlo mi je važno svoje znanje prenijeti na djecu kojoj sam dala na izbor ukrasiti staklo koje je kao otpad najviše prevladavalo pa su od boca nastale prekrasne vaze. Djeca su slikala akrilnim bojama, bojama u spreju, glinom koju su modelirala i dodavala na izabrani predmet. Završni radovi bili su jako kreativni, djeci je iznenađujuće bilo jako zabavno to oslikavati. Nadam se da sam ovom radionicom doprinijela barem malo da na tom malom komadiću podmorja više nema smeća, zaključila je Rančić Sikirić.