
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Prije 20-ak godina na području Republike Hrvatske proizvodnja sjemenskog krumpira odvijala se na površinama od oko 230 hektara, dok današnja proizvodnja iznosi 24 ha s tendencijom smanjivanja te nam prijeti prestanak sjemenske proizvodnje krumpira.
Upravo kako bi izbjegli sudbinu proizvodnje sjemenske šećerne repe, budući da nemamo vlastite sjemenske proizvodnje te se u merkantilnoj proizvodnji oslanjamo na »uvozno« sjeme, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo je projekt ozdravljivanja autohtonih sorti krumpira i njihovo uvođenje u sjemensku proizvodnju.
U projekt su uključeni i stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao i stručnjaci s Kmetijskog inštituta Slovenije, na čijem se institutu i odvija proces ozdravljenja i pripreme za sjemensku proizvodnju. Slovenskim stručnjacima su dostavljeni uzorci (gomolji) autohtone sorte Koravac, s ciljem da tamošnji stručnjaci dostavljeni materijal očiste od virusa i umnože u dostatnoj količini kako bi mi u 2025. godini posadili prve zdrave gomolje ove autohtone hrvatske sorte.
Na poziv slovenskih kolega djelatnici Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektora za fitosanitarnu politiku, kao i djelatnici Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu sudjelovali su na radionici pod nazivom »Certificiranje nasada sjemenskog krumpira« koja se održavala u Ljubljani, na pokusnim poljima Kmetijskog inštituta Slovenije, kao i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se prvenstveno bave proizvodnjom sjemenskog krumpira u Republici Sloveniji. Za jesen je planiran drugi dio radionice pod nazivom »Tehnologija proizvodnje i skladištenje sjemenskog krumpira«, nakon čega će hrvatski stručnjaci steći uvid u cjeloviti proces proizvodnje sjemenskog krumpira i moći će stečena znanja primijeniti na nacionalnom području.
Prema prvim podacima slovenskih kolega autohtona sorta krumpira Koravac pokazuje visoku produkciju gomolja po biljci (cimi), kao i izuzetnu otpornost na Y virus krumpira (PVY), što je veoma važno u sjemenarskoj proizvodnji krumpira.
U ovom trenutku hrvatski stručnjaci i poljoprivredni proizvođači provode aktivnosti oko pripreme terena za sadnju zdravih gomolja na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj, koje su predložene na temelju stručnih zahtjeva i zakonskih odredbi za proizvodnjom sjemenskog krumpira najviše kategorije.
Također, u administrativnoj proceduri je i priprema potrebne dokumentacije koja će omogućiti upis predmetne sorte na sortnu listu te njenu proizvodnju i prodaju na nacionalnom tržištu.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
kod popovače
Dvije osobe poginule u sudaru autobusa i osobnog vozila na autocesti A3
Županija
AKCIJA SPAŠAVANJA
U PP-u Telašćica spašen ozlijeđeni posjetitelj, prebačen u Zadar
Hrvatska
hrvatska liječnička komora
U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje 106 pedijatara
Zadar
KORISNE INFORMACIJE
KUPNJA NEDJELJOM Poveći broj trgovina u Zadru danas radi, donosimo popis
Županija
OBAVIJEST
Promjene u redu plovidbe zbog utrke Wings for Life
Zadar
na redditu
ZADRANKA U DILEMI: ‘Što više vremena provodim tu, to mi se čini kako je grad većinom pust’
Zadar
CVJETA BIZNIS
U godinu dana čak 51 obrt za čišćenje više: “Ako samo jednom ne očistite kako treba, drugi put ni nećete!”
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Ulice Poluotoka bile su krcate šetačima, pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
INSPIRATIVNA PRIČA
Utrka Wings for Life je Perki promijenila život: ‘Kad sam s njima, ja zaboravim na svoje godine’
Zadar
najmanje 70 tisuća eura