
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Prije 20-ak godina na području Republike Hrvatske proizvodnja sjemenskog krumpira odvijala se na površinama od oko 230 hektara, dok današnja proizvodnja iznosi 24 ha s tendencijom smanjivanja te nam prijeti prestanak sjemenske proizvodnje krumpira.
Upravo kako bi izbjegli sudbinu proizvodnje sjemenske šećerne repe, budući da nemamo vlastite sjemenske proizvodnje te se u merkantilnoj proizvodnji oslanjamo na »uvozno« sjeme, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo je projekt ozdravljivanja autohtonih sorti krumpira i njihovo uvođenje u sjemensku proizvodnju.
U projekt su uključeni i stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao i stručnjaci s Kmetijskog inštituta Slovenije, na čijem se institutu i odvija proces ozdravljenja i pripreme za sjemensku proizvodnju. Slovenskim stručnjacima su dostavljeni uzorci (gomolji) autohtone sorte Koravac, s ciljem da tamošnji stručnjaci dostavljeni materijal očiste od virusa i umnože u dostatnoj količini kako bi mi u 2025. godini posadili prve zdrave gomolje ove autohtone hrvatske sorte.
Na poziv slovenskih kolega djelatnici Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektora za fitosanitarnu politiku, kao i djelatnici Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu sudjelovali su na radionici pod nazivom »Certificiranje nasada sjemenskog krumpira« koja se održavala u Ljubljani, na pokusnim poljima Kmetijskog inštituta Slovenije, kao i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se prvenstveno bave proizvodnjom sjemenskog krumpira u Republici Sloveniji. Za jesen je planiran drugi dio radionice pod nazivom »Tehnologija proizvodnje i skladištenje sjemenskog krumpira«, nakon čega će hrvatski stručnjaci steći uvid u cjeloviti proces proizvodnje sjemenskog krumpira i moći će stečena znanja primijeniti na nacionalnom području.
Prema prvim podacima slovenskih kolega autohtona sorta krumpira Koravac pokazuje visoku produkciju gomolja po biljci (cimi), kao i izuzetnu otpornost na Y virus krumpira (PVY), što je veoma važno u sjemenarskoj proizvodnji krumpira.
U ovom trenutku hrvatski stručnjaci i poljoprivredni proizvođači provode aktivnosti oko pripreme terena za sadnju zdravih gomolja na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj, koje su predložene na temelju stručnih zahtjeva i zakonskih odredbi za proizvodnjom sjemenskog krumpira najviše kategorije.
Također, u administrativnoj proceduri je i priprema potrebne dokumentacije koja će omogućiti upis predmetne sorte na sortnu listu te njenu proizvodnju i prodaju na nacionalnom tržištu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
imena sudaca
Evo tko u srijedu sudi vodećem triju SHNL-a
Svijet
rat u ukrajini
Putin: ‘Uvijek smo imali pozitivan stav prema miru’
Tenis
atp madrid
Ćorić prošao prvo kolo kvalifikacija španjolskog turnira
Crna Kronika
područje sućuraja
Na Hvaru izbio požar, brzo je lokaliziran
Svijet
ODALI POČAST
Arapski svijet pozdravlja predanost pape Franje stanju u Gazi
Zadar
Najveći kršćanski blagdan
Uskrs u deveteročlanoj obitelji Frakin: ‘Potrebno je biti u miru sam sa sobom i taj mir prenijeti na djecu’
Hrvatska
zahlađenje
Sljedeći tjedan nas čeka nova promjena vremena
Zadar
Župni vikar
Fra Pavle Ivić o Uskrsu, mladima, ali i društvenim mrežama: ‘Virtualni svijet u kojeg se brzo začahurimo je laž i obmana’
Zadar
MORE HITOVA
RASPRAVA NA REDDITU: ‘Koja vam je najdraža zadarska pisma’: ‘Zadnji stih je za suzu pustit’
Svijet
SLIJEDI KONKLAVA