Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ljetni obroci

Ova četiri recepta savršena su za vruće dane

Autor: Novi list

11.07.2024. 08:11
Ova četiri recepta savršena su za vruće dane

Foto: iStock/NL

Donosimo nekoliko ukusnih recepata za ručak ili večeru za vruće ljetne dane.


SALATA OD PIRA I BROKULE




Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 25 min kuhanja


Sastojci za 4 osobe:


  • 120 g pira
  • 300 g brokule
  • 50 g orahovih jezgri
  • 50 g crnih maslina
  • 30 g suhih rajčica
  • 50 g gorgonzole
  • maslinovo ulje


Priprema: Kuhajte pir u puno slane vode oko 15 minuta ili prema vremenu navedenom na pakiranju.


U međuvremenu očistite brokulu: izvadite cvjetove i kuhajte ih 10 minuta. Nakon što je brokula kuhana, ocijedite je i narežite na komadiće. Sušenu rajčicu ocijedite od ulja i narežite na komadiće.


Isto učinite i s gorgonzolom, jezgrom oraha i otkoštenim maslinama. Skuhani pir dobro ocijedite i prebacite u veliku zdjelu, te dodajte sve narezane sastojke i začinite maslinovim uljem. Salatu od pira i brokule možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi nekoliko dana.


Foto: iStock


TABBOULEH


Težina: jednostavno


Vrijeme: 40 min


Sastojci:


  • 120 g bulgura
  • 600 ml vode
  •  250 g rajčica
  • 1 – 2 mlada luka
  • 2 mrkve
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • 1 žlica narezane metvice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice limunova soka
  • 3 žlice očišćenog nara
  • sol i papar

Priprema:


Kuhajte bulgur prema uputama na pakiranju, pripazite samo na omjer bulgura i vode. Na jednu šalicu bulgura ide malo više od jedne šalice vode. Nakon što je bulgur kuhan, ostavite ga 15 – 20 minuta da se ohladi.


Dobro operite peršin, pažljivo odstranite stabljike i sitno ga nasjeckajte. Režite ga sitnije nego što biste ga rezali da pripremate bilo koje drugo jelo. Isto učinite i s mentom. Narežite rajčice i luk, a mrkvu naribajte.


U manjoj posudi pripremite preljev: dodajte maslinovo ulje, sol, papar i iscijedite limun. Sve zajedno dobro promiješajte dok se ne sjedini. U zdjelu u kojoj želite pripremati salatu dodajte bulgur, nasjeckani peršin, mrkvu, luk, rajčice.


Na kraju dodajte sjeckanu mentu i sve zajedno promiješajte da se sjedini. Prelijte preljev po salati i ponovo je promiješajte.


Pripremljenu salatu odložite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se okusi proželi. Zbog limuna bi tabbouleh na prvu mogao biti malo kiseliji, pa slobodno još dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Pri serviranju u svoju salatu dodajte očišćeni šipak.



SALATA OD SLANUTKA I TUNE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min


Sastojci:


  • 1 mala konzerva tune iz salamure
  • 200 g slanutka iz konzerve
  • pola šalice ribanog ljubičastog kupusa
  • pola šalice ribanog bijelog kupusa
  • pola šalice kus-kusa
  • 1 jušna žlica majoneze
  • papar i sol

Priprema: Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da je upije prema uputi na pakiranju. Bijeli i ljubičasti kupus operite i naribajte. U zdjeli pomiješajte kupus, ocijeđenu tunu, ispran slanutak i dodajte kus-kus. Dodajte začine i majonezu i pomiješajte.



SALATA OD JEČMA I PILETINE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 40 min


Sastojci:


  • 1 šalica suhog ječma
  • 1 veća pileća prsa
  • 1 pakiranje kukuruza
  • 1 šaka brusnica
  • 100 g feta sira
  • 1 grčki jogurt
  • 3 – 4 žlice maslinova ulja
  • 2 – 3 žlice bijelog aceta balsamica
  • pola žličice dijon senfa
  • papar i sol

Priprema: ječam isperite pod vodom i skuhajte prema uputama na pakiranju. Piletinu začinite s malo soli te ispecite na malo maslinova ulja. Od grčkog jogurta, ulja, aceta, senfa i papra napravite dressing za salatu, sve ostalo dobro izmiješajte i servirajte hladno.