Foto: iStock/NL
Donosimo nekoliko ukusnih recepata za ručak ili večeru za vruće ljetne dane.
SALATA OD PIRA I BROKULE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme, 25 min kuhanja
Sastojci za 4 osobe:
- 120 g pira
- 300 g brokule
- 50 g orahovih jezgri
- 50 g crnih maslina
- 30 g suhih rajčica
- 50 g gorgonzole
- maslinovo ulje
Priprema: Kuhajte pir u puno slane vode oko 15 minuta ili prema vremenu navedenom na pakiranju.
U međuvremenu očistite brokulu: izvadite cvjetove i kuhajte ih 10 minuta. Nakon što je brokula kuhana, ocijedite je i narežite na komadiće. Sušenu rajčicu ocijedite od ulja i narežite na komadiće.
Isto učinite i s gorgonzolom, jezgrom oraha i otkoštenim maslinama. Skuhani pir dobro ocijedite i prebacite u veliku zdjelu, te dodajte sve narezane sastojke i začinite maslinovim uljem. Salatu od pira i brokule možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi nekoliko dana.
TABBOULEH
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 120 g bulgura
- 600 ml vode
- 250 g rajčica
- 1 – 2 mlada luka
- 2 mrkve
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 1 žlica narezane metvice
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice limunova soka
- 3 žlice očišćenog nara
- sol i papar
Priprema:
Kuhajte bulgur prema uputama na pakiranju, pripazite samo na omjer bulgura i vode. Na jednu šalicu bulgura ide malo više od jedne šalice vode. Nakon što je bulgur kuhan, ostavite ga 15 – 20 minuta da se ohladi.
Dobro operite peršin, pažljivo odstranite stabljike i sitno ga nasjeckajte. Režite ga sitnije nego što biste ga rezali da pripremate bilo koje drugo jelo. Isto učinite i s mentom. Narežite rajčice i luk, a mrkvu naribajte.
U manjoj posudi pripremite preljev: dodajte maslinovo ulje, sol, papar i iscijedite limun. Sve zajedno dobro promiješajte dok se ne sjedini. U zdjelu u kojoj želite pripremati salatu dodajte bulgur, nasjeckani peršin, mrkvu, luk, rajčice.
Na kraju dodajte sjeckanu mentu i sve zajedno promiješajte da se sjedini. Prelijte preljev po salati i ponovo je promiješajte.
Pripremljenu salatu odložite na nekoliko sati u hladnjak kako bi se okusi proželi. Zbog limuna bi tabbouleh na prvu mogao biti malo kiseliji, pa slobodno još dodajte sol, papar i ostale začine po želji. Pri serviranju u svoju salatu dodajte očišćeni šipak.
SALATA OD SLANUTKA I TUNE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min
Sastojci:
- 1 mala konzerva tune iz salamure
- 200 g slanutka iz konzerve
- pola šalice ribanog ljubičastog kupusa
- pola šalice ribanog bijelog kupusa
- pola šalice kus-kusa
- 1 jušna žlica majoneze
- papar i sol
Priprema: Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da je upije prema uputi na pakiranju. Bijeli i ljubičasti kupus operite i naribajte. U zdjeli pomiješajte kupus, ocijeđenu tunu, ispran slanutak i dodajte kus-kus. Dodajte začine i majonezu i pomiješajte.
SALATA OD JEČMA I PILETINE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 40 min
Sastojci:
- 1 šalica suhog ječma
- 1 veća pileća prsa
- 1 pakiranje kukuruza
- 1 šaka brusnica
- 100 g feta sira
- 1 grčki jogurt
- 3 – 4 žlice maslinova ulja
- 2 – 3 žlice bijelog aceta balsamica
- pola žličice dijon senfa
- papar i sol
Priprema: ječam isperite pod vodom i skuhajte prema uputama na pakiranju. Piletinu začinite s malo soli te ispecite na malo maslinova ulja. Od grčkog jogurta, ulja, aceta, senfa i papra napravite dressing za salatu, sve ostalo dobro izmiješajte i servirajte hladno.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE