Foto: Luka Jeličić
Ljeto je pokucalo na vrata! Gradove naše regije preplavile su ozbiljne gužve i rekordan broj turista. Vrući ljetni mjeseci u našoj regiji tradicionalno su dvosjekli mač, jer turistički promet naglo raste. Takvo je turističko ponašanje i promet iznimno dobro za poduzetnike u turizmu i sve brojnije zadarske iznajmljivače, čiji broj raste iz godine u godinu, ali nepovoljno je za brojne stare gradske jezgre i komunalnu infrastrukturu te zbog učestalih prometnih gužvi.
U novom izdanju priloga »Infoteka turizma« zato smo s direktoricom Turističke zajednice Zadarske županije Mihaelom Kadijom prodiskutirali zahtjeve modernog turističkog tržišta i njihovo usklađivanje s mogućnostima prostora i okoliša.
Predsezona je prošla iznad svih očekivanja, tako da dionici tržišta s pravom očekuju isti ritam u špici sezone. S Kadijom smo zato porazgovarali o turističkom imidžu naše regije, izazovima orijentacije ka kupališnom i sunčališnom turizmu u špici sezone, te ravnomjernom opterećenju tijekom cijele godine.
Promet u turizmu sigurno će rasti jer je porastao i broj novih registriranih ležajeva u regiji, a kao nepoznanica ostat će koliko se iznajmljivača poslom bavi na crno, što već duže vrijeme ozbiljno šteti industriji te našem ugledu na međunarodnom tržištu.
Kadiju smo zato i upitali jesmo li, naročito u urbanim sredinama, došli do točke da se zakonski treba bolje kontrolirati ili čak ograničiti izgradnja u turističke svrhe.
U nastavku »Infoteke« donosimo reportažu iz proslavljenog sukošanskog restorana Griblja, čiji je chef Braco Sanjin osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024.
Braco Sanjin je majstor kuhar I. reda, nagrađivani sudionik kuharskih natjecanja u zemlji i inozemstvu, predsjednik stručnog žirija velikog broja gastroizložbi, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije.
U svojoj je dugoj karijeri bio chef u vrhunskim restoranima u zemlji i inozemstvu, a može se pohvaliti i mnogobrojnim humanitarnim akcijama koje je ili sam pokrenuo, ili im se vrlo rado odazvao. U »Griblji« nastoji nuditi autentičnu dalmatinsku kuhinju, bez pretenzija i lažnih poruka za goste.
Zbog toga je u gastronomskom svijetu na glas došao kao inovativan kuhar s oštricom, uvijek spreman uhvatiti se u koštac s bezličnom i standardiziranom ponudom koju mnogi zadarski restorani nude u nadi da će privući čim više gostiju. Ponuditi im ono što je uobičajeno, već prokušano i poznato očito je formula koja pali u zadarskim restoranima – ali ne i u »Griblji«!
Put nas je nadalje odveo do skrovitog seoceta Lončara, u čijem se podnožju nalazi zaštićeni prirodni krajobraz kanjon rijeke Bijele. Kako se približavamo karinskoj rivijeri, skrećemo oštro udesno, tamo gdje bi mnogi na raskrižju skrenuli lijevo i uputili se prema plaži.
Dok se vozimo uskom brdskom cestom, koja liči na betoniran kozji put, vozimo prema Lončarima i kanjonu rijeke Bijele. Put nas vodi uzbrdo, zavojitom uskom cestom do Lončara, seoceta s tek nekoliko kuća i područja koje zajedno s dva zaseoka broji manje od deset duša.
U blizini puta za selo Lončari, na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se i instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana »See Glass Again«. Nastao kao rezultat projekta »Morske livade: It’s not too late«, ovaj rad promjera devet metara predstavlja jedinstvenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj je izradi sudjelovalo stotine ljudi.
U tri ekoakcije čišćenja koje su se održale kroz 2020. i 2022. godinu, volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili su 120 kubika staklenog otpada koji se nalazio na putu prema kanjonu Bijele, kao i pet tona okolnog smeća. Upravo je to staklo utkano u nezaboravnu instalaciju koja pozdravlja posjetitelje kanjona.
Na kraju priloga donosimo vam pregled tri nama najzanimljivije ljetne manifestacije koje nam ovog ljeta predstoje – »Saljskih užanci«, »Festivala soli« Solane Nin i »Vitezova Vranskih«!
najnovije
najčitanije
Hrvatska
bivši župan
Rezultati pokazali kako je Damir Dekanić u trenutku nesreće bio pod utjecajem alkohola
Plodovi zemlje i mora
O TOME SE GOVORI
NOVI NAČIN Tvrtka iz Škabrnje hidroponski uzgaja rajčice
Ostali sportovi
poraz od belgije
Hrvatski odbojkaši izgubili u četvrtfinalu Challenger kupa
Crna Kronika
bošnjaci
Muškarac teže ozlijeđen u padu s krova tijekom obnove nakon nevremena
Moda
trendovi
Milenijalci obožavaju ovih pet dizajna na noktima
Zadar
ZADARSKA NOVINARKA
Sofija Kordić o boravku u Zadru 1991.: ‘Sve trgovine koje su imale srpski predznak zapaljene su, razbijene…’
Županija
upozorenje ivana matića
‘Nova cementara u Kruševu će biti veća od Obrovca, a projektom se guši razvoj turizma u ovom kraju!’
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC
VRIJEDNI VATRENI! Martin Erlić poslije Eura radi u polju, podijelio fotografiju na Instagramu
Kultura
DERIVAT
Jure Aras: U Ražancu smo našli otvorene ljude koji cijene naš rad
Zadar
RADOVI