Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

ABA liga, doigravanje

Zadar u prvoj utakmici četvrtfinalne serije doigravanja večeras kod Budućnosti

Autor: Andrija Dešpoja

13.04.2024. 07:30
Zadar u prvoj utakmici četvrtfinalne serije doigravanja večeras kod Budućnosti

Foto: Mate Komina



Iza košarkaša Zadra ostalo je dugih 26 kola ABA lige kojima se svakako mogu podičiti, jer je ostvaren uspjeh koji se na Višnjiku nije vidio od sezone 2017./18. kada je Aramis Naglić također dohvatio šesto mjesto, ali s puno gorim omjerom pobjeda i poraza (10-12). Jusupova momčad upisala je u ovoj kampanji omjer 14-12 i time također ispisala povijest. Pozitivan skor na koncu osnovnog dijela sezone čekao se dugih 15 godina, a pored tog momčadskog uspjeha, uoči prve utakmice četvrtfinalne serije na adresu kluba stigla su i brojna pojedinačna priznanja. Za trenera godine okrunio se Jusup, dok je titulom najkorisnijeg igrača i strijelca ovjenčan Luka Božić, međutim sve što se zbilo u proteklih osam i pol mjeseci postaje potpuno nevažno. U središtu pažnje je samo prva utakmica u Podgorici koja će jednim dijelom dati odgovor na pitanje imaju li Zadrani snage, pameti i vještine napraviti još jedan korak dalje u odnosu na lani kada su također zaslužili nastup u četvrtfinalu, na koncu ispavši od Crvene zvezde iz dvokoraka.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


Neugodna tradicija


A kako god okrenuli priču, košarkaše Zadra očekuje iznimno težak zadatak u cijeloj seriji, posebno u večerašnjem srazu u Morači gdje se njihove pobjede mogu doslovno nabrojati na prste jedne ruke. Koliko je taj podvig rijedak potvrdit će podatak da se posljednji uspjeh na parketu Budućnosti zbio pred 17 i pol godina, preciznije 2. prosinca 2006. godine, dok su prije te uspješnice još samo dvaput Zadrani uzdignutog čela napuštali Moraču, 2004. i 2003. godine. Stoga, uz jači roster Budućnosti, time i mnogo širi nego što je Jusupov, uz grlate navijače, vjerojatno i naklonjene suce, Zadru na ruku ne ide i tradicija, ali svemu tome usprkos nada da se može napraviti posao u ovoj seriji ne napušta stratega sastava s Višnjika koji od svojih igrača ne traži pobjedu, već da odigraju pravu, čvrstu i mušku utakmicu. Jer kada je tako onda se otvori i put k pozitivnom rezultatu.


– Ovo su utakmice zbog kojih se trenira cijelu sezonu. Mislim da nam je to motiv da budemo pravi u njima i nadam se da ćemo u ovo malo vremena uspjeti naći dozu svježine i da ćemo večeras u Podgorici odigrati jednu dobru utakmicu. Ne treba napominjati kako je Budućnost izuzetno kvalitetna momčad, s mnogo sjajnih igrača, bekova, šutera, skakača, nije ih lako zadržati. Na nama je da se kao i cijelu sezonu borimo, damo sve od sebe i uđemo s jednim samopouzdanjem u utakmicu – kazao je na prvu Jusup koji nije želio praviti distinkciju između prve, druge ili eventualne treće utakmice u seriji.




– Ne gledam na to da bi nam prva utakmica bila neka posebna šansa, ne bih radio razliku između prve, druge ili treće. Ne treba razmišljati o krajnjem rezultatu nego da ono što dogovorimo pokušamo sprovesti na terenu. Ako budemo pravi, sigurno će se šanse ukazati, a u kojoj utakmici, vidjet ćemo – istaknuo je trener Zadra uoči utakmice sezone koja je pred njegovim štićenicima večeras od 19 sati.


Luka Božić (KK Zadar)


Posebne utakmice


Morača je teško osvojiva utvrda, a ni u Krešinom domu se prošle dvije godine nisu uspjeli Zadrani usrećiti u okršajima s “Đetićima” koji su nakon Partizana i Crvene zvezde najjača regionalna družina i uostalom su redoviti sudionici Eurokupa. U sva tri ovosezonska okršaja upisali su Jusupovi igrači poraz, prvi je upisan u Morači u sklopu Superkupa (70:58), drugi je uslijedio u prvom kolu i to s 30 razlike (103:73), dok je u trećem odigranom na Višnjiku Zadar odigrao najgoru napadačku utakmicu cijele sezone, zabivši tek 57 koševa (57:67), a veliki posao su štićenici Andreja Žakelja napravili na Božiću koji je u 35 minuta provedenih u igri upisao najgori napadački učinak sezone, ubacivši samo četiri koša. Stoga je svjestnost izuzetno teške misije u Podgorici teško poreciva i kod kapetana Marka Ramljaka koji unatoč svim nepovoljnim indikatorima nije htio širiti defetizam, već je pronašao svijetle točke za koje se njegovi suigrači mogu uhvatiti u nastojanju da se iznenadi favorizirane Podgoričane.


– To su posebne utakmice, koje svi s nestrpljenjem čekamo, doigravanje ima posebnu draž. Ostali smo im dužni, nismo ih pobijedili ove dvije godine, motivacije neće faliti. Budućnost je čvrsta momčad, ne treba trošiti riječi na njihovu kvalitetu i širinu, neće biti nimalo lagano, ali mislim da nismo bez šansi. Moramo svaku loptu i svaku obranu gledati posebno, svaki posjed davati sve od sebe, i jedino tako možemo doći u priliku da postignemo dobar rezultat – zaključio je Ramljak.