Foto: Pixabay
Zadržava većinu hranjivih tvari od svježeg, ali uz iznimke
Smrznuto povrće često se smatra prikladnom alternativom svježem povrću, ne samo u smislu jednostavnosti upotrebe, već i često niske cijene (ponekad više od svježeg), dugog roka trajanja i činjenice da se može kupiti tijekom cijele godine, što omogućuje da jedete svoje omiljeno povrće čak i izvan sezone.
Međutim, u vezi s ovim proizvodima javljaju se sumnje u pogledu njihove prehrambene vrijednosti.
Neka istraživanja daju nam zanimljive uvide u sadržaj vitamina, mineralnih soli i antioksidansa prisutnih u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim varijantama.
Istraživanje iz 2015. pokazalo je, primjerice, kako je smrznuta brokula bogatija riboflavinom od svježe brokule, dok je smrznuti grašak, naprotiv, siromašniji tim vitaminom.
Analizirajući smrznuti grašak, mrkvu i špinat, isto je istraživanje zatim primijetilo kako ovo povrće ima niži udio beta karotena, dok nije uočena značajna razlika između smrznutih i svježih zelenih mahuna i špinata.
Drugo istraživanje pokazalo je da smrznuti, sirovi kupus sadrži više antioksidansa od svježeg kupusa, što sugerira da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidansa u nekom povrću.
S druge strane, tretmani kojima je podvrgnuto smrznuto povrće mogu dovesti do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin.
Prema izvješću koje je objavio Journal of Science of Food and Agriculture, sadržaj vitamina C u nekom povrću može se smanjiti za 10 do 80 posto tijekom procesa blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih tvari od oko 50 posto.
Očito i druge metode kuhanja, poput prženja u tavi i mikrovalne pećnice, također mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i ako počnete od svježeg povrća.
Obratite pozornost na oznake
Odlučite li se kupiti smrznuto povrće, morate paziti da pažljivo čitate etiketu, izbjegavajući proizvode koji mogu sadržavati aditive ili konzervanse.
Mogu sadržavati dodani šećer ili sol, važne stvari kojih morate biti svjesni.
Neko smrznuto povrće može se kombinirati s umacima ili mješavinama začina, a u tom slučaju će se povećati količina natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu (još jedna stvar koju treba uzeti u obzir).
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
Na Sveučilištu u Zadru
Promovirano 35 prvostupnika Odjela za psihologiju: ‘Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije…’
Crna Kronika
Kaznena prijava
Spriječeno krijumčarenje stranih državljana na području Gračaca
Zadar
Zimski park
Škola klizanja na klizalištu ICE PARK Zadar u sklopu ŠC-a Višnjik
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Sin zadarske gradske vijećnice prebio oca na spavanju, želio ga natjerati da mu prepiše dio kuće
Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Ljubičić: ‘Femicid je predvidljiv i sprječiv, ovo je 17. u Hrvatskoj ove godine’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ