Foto: iStock
I to bez majoneze!
S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.
Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.
Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!
Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.
Sastojci
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
- 1 žlica soli
- 450 g mahuna
- 12 crnih maslina
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 4-5 grančica vlasca
Za vinaigrette:
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml bijelog vinskog octa
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice senfa
- 1 žlica nasjeckanih kapara
- 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
- pola žličice soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.
Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.
Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.
Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.
Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.
Ohladite salatu i dobar tek!
najnovije
najčitanije
Zadar
80 učenika i 11 mentora
Kneževa palača puna mladih talenata: Pogledajte kako je protekao učenički Supertalent na njemačkom
Hrvatska
osobni asistenti
Nakon odluke Ustavnog suda Vlada brani zakon i ističe rekordna ulaganja
KK Zadar
ABA liga, 11. kolo
Zadranima večeras u goste stiže Ilirija pojačana Bobanom Marjanovićem
Footopis
RAPHINHA
SILA SE BUDI Bio je na izlaznim vratima, a onda je ‘preko noći’ postao novi Rivaldo
Zadar
vezovi 7 i 8
Poništen postupak za dva veza u Gaženici, LUZ nije objasnio odluku vezanu za davanje koncesije
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje