Foto: iStock
Radi se o jelu porijeklom iz Britanije
Pastirska pita jelo je podrijetlom iz Britanije, a najčešće se sastoji od povrća i nasjeckanog mesa kuhanog u loncu pa potom prelivenog pire krumpirom.
Verzija pastirske pite za koju vam ovoga puta donosimo recept vegetarijanska je verzija koju možete prilagođavati po vašem ukusu, a garantirano će i najveći mesojedi na čas zaboraviti da u njoj nema niti trunke mesa!
Sastojci
Za nadjev:
- 1 žlica ulja
- 1 poriluk
- 2 mrkve
- 150g gljiva
- 1 veliki češanj češnjaka
- 3 svježa lista kadulje
- 3 grančice svježih listića timijana
- 400 g konzervirane leće
- 400 g konzerviranih pelata
- 200 ml temeljca od povrća
- 200 ml crnog vina
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica čili pahuljica (po želji)
- 1 žličica šećera (po želji)
- sol i svježe mljeveni crni papar
Za preljev:
- 2 slatka krumpira (oko 500g
- 2 obična krumpira (oko 500g)
- pola male cvjetače
- komadić neslanog maslaca
- 1 žlica sitno ribanog parmezana (po želji)
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Prvo krenite pripremati nadjev tako da u tavi zagrijete ulje, dodate očišćen i sitno nasjeckan poriluk te isti pržite četiri do pet minuta dok ne omekša.
Potom dodajte također sitno nasjeckanu mrkvu, gljive i češnjak i nastavite miješati narednih pet minuta.
Dodajte kadulju, majčinu dušicu, leću, rajčice, temeljac i crno vino i miješajte dok se dobro ne sjedini. Zagrijte smjesu do vrenja, a zatim smanjite vatru doki nastavite kuhati oko dvadeset minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C ili 180°C ako koristite ventilator, a dok se nadjev krčka i pećnica grije napravite preljev tako što ćete zakuhati vodu u velikom loncu i skuhati batat i krumpir koji ste prethodno narezali na kockice oko dva centimetra.
Kuhajte desetak minuta a potom dodajte cvjetaču i kuhajte još desetak minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Kada je kuhano, dobro ocijedite i stavite u posudu, dodajte maslac te dobro začinite solju i paprom, a zatim izgnječite dok ne postane glatko. Ostavite sa strane i držite na toplom.
Sojin umak, čili pahuljice i šećer (ako ih koristite) umiješajte u smjesu za nadjev koja se tijekom kuhanja trebala zgusnuti. Nastavite pirjati još par minuta te dodajte malo vode ako je smjesa previše suha. Posolite i popaprite.
Smjesu za nadjev prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, zatim žlicom stavite preljev i rasporedite ga u ravnomjeran sloj. Po želji pospite parmezanom.
Pecite pitu u pećnici 18-20 minuta, prenosi BBC.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Italija
Juventus osvojio rekordni 15. trofej Kupa! Pobjednika odlučio gol iz četvrte minute
Scena
DOČEK HEROJA
Umag dočekao Baby Lasagnu
Nogomet
ODLUKA
Englezi ukidaju VAR?
Zadar
SRETNI DOBITAK
Sretni dobitnik iz Zadarske županije osvojio na igri Loto 7 više od 100.000 eura!
Hrvatska
tehnički ministar
Erlić: Sutra ću znati ostajem li u Vladi
Crna Kronika
elektra zadar
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog – priključaka struje
Zadar
SRETNI DOBITAK
Sretni dobitnik iz Zadarske županije osvojio na igri Loto 7 više od 100.000 eura!
Crna Kronika
srušen i znak
BMW-om se zabio u parkirana vozila na Foši!
Županija
VELIKA POPLAVA
SJEĆANJE NA POPLAVU: Prije godinu dana rijeka se izlila na Obrovac: Od odštete još ništa…
Crna Kronika
okolica zadra