Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MESOLJUPCI DOLAZE NA SVOJE

Na Staroj pijaci počinje festival mesa 'Meat Me', evo što vas čeka

Autor: Nikolina Lucić

10.10.2023. 08:28
Na Staroj pijaci počinje festival mesa 'Meat Me', evo što vas čeka

Foto: Arif Sitnica



Zadarski mesoljupci će po četvrti put doći na svoje, jer danas počinje još jedno izdanje »Meat Me Festivala« na staroj pijaci. Prije službenog otvorenja zadarski su se novinari i fotoreporteri jučer imali prilike na Pozdravu suncu, u sklopu pre – eventa družiti sa Fabriziom Nonisom, talijanskom gastro TV zvijezdom, mesarom i novinarom, koji će jednu od budućih epizoda emisije »Beker on Tour« posvetiti Zadru i »Meat Me Festivalu«.


Ovom prigodom je i naš zadarski chef Josip Vrsaljko pripremio prigodne specijalitete koji će se moći degustirati kao uvod u festivalske dane.


Oduševljenje s paškom janjetinom


Nonis nam je kazao kako je ljubitelj mesa i poznat kao kuhar koji slavi i kuha meso.




– Po drugi sam put u Zadru. Oduševio sam se gradom i prihvatio ponudu da budem gost festivala koji slavi meso i mesnu gastronomiju. Radim i kao ambasador UN – a u Italiji i podsjećam na važnost uloge mesa u prehrambenom lancu, kao i na etički uzgoj i preradu mesa, kazao nam je Nonis, dodavši kako će u Zadru učiti o lokalnim receptima i običajima prerade mesa.


– Poštujući recepte zadarskih kuhara, zajedno ćemo stvoriti nešto novo, jer hrana je univerzalni jezik, koji povezuje sve stanovnike kugle zemaljske. Kada sam prvi put bio u Zadru, ispred mene su stavili skoro dva kilograma paške janjetine, koja me oduševila aromama, pripremom i posebnošću koja ju odlikuje. Probao sam i mnoga riblja jela, koja su me jednako pozitivno oduševila, dodao je Nonis, koji u Zadru snima i svoju emisiju, koja će biti posvećena Zadru i našim gastronomskim posebnostima.


Četvrti »Meat Me Festival« i ove godine se organizira s jednim glavnim ciljem – da u posezonskom razdoblju, u vrijeme dok je Zadar mnogim turistima atraktivan zbog svog jesenskog šarma, prezentira tradicionalna mesna dalmatinska jela i vina te dio bogate gastronomske baštine ovoga kraja.


Josip Vrsaljko i Fabrizio Nonis, Foto: Arif Sitnica


Gastronomske teme festivala


Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka je pak istaknuo kako im je cilj grad promovirati i van špice sezone.


– Promišljali smo u pravcu promocije destinacije i gastronomije našeg područja, a s obzirom na porast dolazaka s talijanskog tržišta, obveza nam je te goste ponovno privući na našu obalu. Tu je uskočio Fabrizio, ne samo kao ambasador svoje zemlje, već i gastro ekspert. Na sajmu u Milanu, najvažnijem na talijanskom tržištu zbog toga i pripremamo poseban program, kazao je Paleka, dodavši kako je organizacijski festival izveden na visokoj razini.


Na festivalu »Meat Me« svaki je od pet dana posvećen jednoj gastronomskoj temi, odnosno vrsti mesa od koje se prave tradicionalna, ali i modernija jela inspirirana baštinskom kuhinjom.


Jela pripremaju poznati, već etablirani zadarski kuhari i restorani, a ove godine na zadarskom festivalu sudjeluju i dva eminentna restorana iz Zagreba i Pule. Jela od janjetine ove su se godine zasluženo našla na festivalskom meniju prvog dana, na samom otvaranju. Poznati zadarski chef i profesor kuharstva Josip Vrsaljko pripremat će dva jela, tradicionalni janjeći ragu s bobom, graškom i krumpirom, jedno od najtipičnijih dalmatinskih jela »na žlicu«, te jedan od svojih autorskih radova – sous vide janjeći hrbat sa slavnim ovčjim sirom s otoka Paga. U nastavku »Meat Me Festivala« će se kuhati jela od peradi, mesnih iznutrica, divljači te slavnog istarskog goveda boškarina.


Foto: Arif Sitnica