S radom bi u trećem krugu popuštanja mjera trebali početi raditi i ugostiteljski objekti. Jučerašnje informacije kažu, goste će smjeti primati samo na otvorenim terasama. Točne mjere i kako će sve to skupa izgledati tek će se doznati tako da je pitanja još puno, no na ovaj način u nepovoljan položaj su došli oni koji rade samo u zatvorenom prostoru. Ugostitelji ukazuju kako je očekivano da ni terase neće raditi u dosadašnjem kapacitetu što znači i smanjene prihode pa će mnogi morati procijeniti isplati li im se trenutačno uopće otvarati objekt.
Ništa bez stranaca
Josip Brusić, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije, na naš je upit jučer kazao kako nepoznanica ima puno, s obzirom na to da se tek očekuju i konkretne mjere koje valja poštovati pa je teško nešto više prognozirati. No, dobrodošlo je da se ugostiteljima ipak daje mogućnost da barem u ograničenom obujmu krenu s radom.
– Iako realno, mi smo prije svega turistička zemlja i dok se ne otvore granice i ne počnu cirkulirati strani gosti, teško je očekivati nešto više. U tom slučaju u pitanje dolazi financijski dio, odnosno isplativost, kazao je predsjednik županijskog Ceha ugostitelja pojašnjavajući kako su najmovi veliki i njihova je cijena definirana na temelju prometa koji je ostvarivan proteklih godina. Sada, ovisno o tome kolika će razdaljina između stolova biti propisana, morat će biti otpisano barem 50 posto kapaciteta.
– Zato je i dobro da se vidi kako će sve krenuti, ali sada se već vidi da će se sigurno ostvarivati 50 posto manji prihod. I to ako bude ljudi kao i prije. Matematika je jednostavna. Svjesni smo svi da će se epidemiološke mjere morati poštovati i da će one biti sigurno propisane kroz čitavu godinu, no ostaje drugi dio priče, a to je da će jednostavno svaki ugostitelj morati vidjeti za sebe isplati li mu se u takvim uvjetima raditi. Bojim se da će dio ljudi biti prisiljen zatvarati, posebno oni koji imaju prostor u najmu s obzirom na to da su izračuni rađeni prema prometu koji mogu ostvariti u redovnom poslovanju. Znamo i sami da su najamnine na atraktivnim lokacijama vrlo visoke. A i personal jednostavno prepoloviti nije moguće. Jasno je jedino da više ništa neće biti isto, dodao je Brusić. A što se tiče toga da će se smjeti raditi samo na terasama, dakle, kada u svibnju krene otvaranje ugostiteljskih objekata, nema posluživanja u samom objektu, podsjetio je kako je dobar dio konoba u gradskim jezgrama našao svoju poziciju i bez terasa, no sada je pitanje što će biti s njima.
Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre i dopredsjednik nacionalne Udruge ugostitelja je, pak, komentirajući jučer najavljeno popuštanje za ugostitelje, kazao kako se s radom ugostiteljskih objekata na otvorenom moglo krenuti već u prvoj fazi, 27. travnja.
Kava iz kioska
– Ne vidim što će se promijeniti u ta dva tjedna osim što ćemo shvatiti da smo to mogli učiniti i prije. Što se tiče postupanja kad se otvorimo, vidjet ćemo kad dobijemo upute, jer mi prodajemo »experience«. Pivo, kao i svi građani kupujemo u trgovini. No mi ugostitelji prodajemo proizvod čiji je sastavni dio pivo, a ostale komponente su ambijent, glazba, usluga, nasmijani konobar, socijalno iskustvo, ljudi i druženje. Ako mjere budu potakle da je »experience horror« i da uključuje konobara u gas-maski koji usamljenom kupcu za stolom nosi nešto, taj proizvod neće nitko htjeti kupiti, bio je slikovit Jakominić.
Podsjetio je i kako, dok kolege ugostitelji drže objekte pod ključem i svakodnevno zbrajaju štetu, pekare, kiosci i benzinske pumpe bezbrižno pripremaju jednostavna i termički obrađena jela, razne slastice, kolače i kuhaju kavu.
– Iste se konzumiraju po ulicama i parkovima. Oni nemaju problema s poštovanjem protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Benzinska pumpa dnevno isporuči preko 900 kava, kiosk isporuči 600 kava dnevno. Ugostiteljski objekti, caffe barovi pored istih su zatvoreni, ne rade, zbrajaju štetu, gledaju i ne vjeruju. Oni koji su obučeni za pripremu i posluživanje jela, pića i napitaka uz primjenu najviših sanitarnih standarda, ne mogu raditi. Cijena primjene dvostrukih kriterija je previsoka. Zato intenzivno radimo na pronalasku najboljih rješenja za struku i zdravstvenu sliku naših sugrađana. U suradnji s njemačkom udrugom ugostitelja i privatnim epidemiolozima razvijamo jednostavne, jasne i primjenjive upute za sve ugostiteljske objekte sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima. Upute ćemo izložiti nadležnim tijelima na razmatranje, najavio je Jakominić.
Prostor svima bitan
»Čini mi se da se radi o probi da se vidi kako će sve funkcionirati«, kaže predsjednik Ceha ugostitelja PGŽ-a Josip Brusić.
– Ali, isto tako svjesni smo da će se jako puno kolega ugostitelja naći u problemima jer je komponenta prostora svima bitna i svi su gledali kako u prostor, bilo vanjski, bilo unutarnji postaviti čim više stolova kako bi ostvarili isplativost. Sada se to neće moći. Naravno da ćemo morati poštovati sve epidemiološke mjere i tome podrediti poslovanje, zaključuje Brusić.
najnovije
najčitanije
Zadar
Deset godina od početka projekta odvojenog sakupljanja biorazgradivog otpada
Pravilnim gospodarenjem biorazgradivog otpada ublažavaju se brojni negativni utjecaji na okoliš
Županija
FJAKA FILM FESTIVAL
Sedmi po redu FJAKA film festival priprema niz projekcija, predavanja i dobre glazbe
Županija
GASTRO NATJECANJE
OTOK PUN OKUSA Na Ugljanu gastro natjecanjem nastavljeni 26. Dani masline
Nogomet
WALKER I GVARDIOL
INTERNET BRUJI Kyle Walker se ‘osvetio’ Gvardiolu za nedavni potez, pogledajte reakciju Vatrenog
Zadarski prsten
ČAR VELEBITSKOG PODZEMLJA
Cerovačke špilje nadmašuju sve speleološke objekte u Hrvatskoj
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira