Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TREĆA HNL JUG Begonja s dva »hica« riješio »muku« protiv Neretvanca

27.10.2019. 19:11


U 10. kolu Treće HNL jug Zadra je na Stanovima, ponovno uz dosta muke, slavio protiv Neretvanca rezultatom 2:0. Junak Zadrove pobjede je bio povratnik na Stanove Luka Begonja koji je s dva pogotka, prvim u 19. minuti, a drugom u 52. riješio sve dileme oko pobjednika. Neretvanac je duboko u sudačkoj nadoknadi golom Dina Deaka samo uspio ublažiti ovaj poraz. Uz to svojevrsni raritet su i tri crvena kartona koja je podijelio sudac Ante Terzić iz Splita, po dva Zadru (Pinčić i Muić), te jedan Neretvancu (Simeunović) u utakmici koja uopće nije bila gruba. Na kraju je najvažnije da je Zadar na svoj konto pospremio tri boda, ali po nekoj velikoj partiji ovu utakmicu sigurno neće pamtiti. Na kraju će se, kako to obično biva, pamtiti pobjeda koja je Zadar izbacila u sam vrh, trenutačno na treću poziciju trećeligaške ljestvice.
Begonjina majstorija
Prvu priliku na utakmici ima Neretvanac. Nakon kornera s desne strane glavom puca Bubalo, Pinčić bez većih problema kroti njegov udarac. Uzvraća na drugoj strani Zadar. Nakon kornera s lijeve strane na odbijenu loptu natrčava Jurić, ali lopta odlazi preko gola. U 15. minuti 100-postotna prigoda za goste iz Opuzena. Obrana Zadra napravila je nekoliko uzastopnih pogrešaka, a Brekalo iz situacije u kojoj je bilo teže promašiti nego pogoditi, loptu šalje pored desne vratnice Zadrovih vratiju u gol aut. Minutu kasnije u novoj prilici je Bubalo koji nakon kornera glavom tuče pod gredu, ali Pinčić fantastitnom intervencijom spašava svoju momčad. A onda u 19. minuti Zadar dolazi do vodstva. Zdrilić je s lijeve strane u šesnaestercu gostiju pronašao Begonju koji vara svog čuvara i prizemnom loptom pogađa za 1:0. U 22. minuti mogao je Zadar i do drugog pogotka. Zdrilić izlazi sam ispred vratara Sušca koji odlično brani njegov udarac. U 33. minuti ponovno ispada obrana Zadra, Kevrić i Iveljić nisu uspjeli zaustaviti brzog Brekala koji ulazi u šesnaesterac domaćina. U trenutku kada je trebao finiširati akciju, požrtvovnim uklizavanjem u posljednji trenutak ispred njega loptu izbija Jerbić. Igrala se 39. minuta kada je svoj udarac s 20 metara isprobao Župan, lopta je fijuknula iznad grede. U 43. minuti ponovno opasno prijete gosti iz Opuzena. Nikola Marić se u kaznenom prostoru dokopao jedne lopte i iskosa s desetak metara oštro pucao. Pinčić je ponovno na visini zadatka. Nedugo potom sudac Terzić označio je kraj prvog dijela i igrače poslao na odmor u svlačionicu.
Sudac se »izgubio«
Očito trener Zadra Marko Pinčić nije bio zadovoljan onime što su u prvom dijelu pokazali neki njegovi igrači i odlučio se odmah za dvostruku zamjenu. U svlačionici su ostali Kevrić i Zdrilić, a na teren su poslani E. Kulaš i Nakić. Prvi ponovno prijete Opuzenci. Mihaljević je opalio s dvadesetak metara, Pinčić ponovno fantastično brani. U 52. minuti Zadrani stižu i do drugog pogotka na utakmici. Bila je to prava demonstracija malog nogometa, a na kraju Župan pronalazi Begonju koji s par metara šalje loptu u mrežu pored nemoćnog Sušca – 2:0. Malo je nedostajalo da Zadar u 54. minuti zabije i treći put. Jurić je gađao sa 17 metara, ali umalo je bio neprecizan. Minutu kasnije ponovno tuče Jurić, a Sušac krajnjim naporom izbija loptu u korner. U 58. minuti Zadar ostaje s desetoricom na travnjaku. Pinčić je neoprezno istrčao i na 30 metara iskosa pokosio Brekala. Sudac Terzić pokazuje mu crveni karton što je čudno jer nije bio zadnji igrač u polju. Trener Pinčić iz igre vadi Župana, a na travnjak šalje rezervnog vratara Jerolimova. Dvije minute kasnije mladi Zadrov vratar odmah je dobio priliku intervenirati, s 18 metara tuče Medak, a Jerolimov uz pomoć bloka brani njegov udarac. U 84. minuti i Neretvanac je ostao s desetoricom na travnjaku. Simeunović se nije mogao pomiriti s odlukom suca Terzića da nije suđen jedanaesterac na njemu i s dva uzastopna žuta kartona zaslužio je odlazak pod tuš. U 86. minuti odlična prilika za Zadar, Anić je na drugoj vratnici pronašao Nakića koji gađa pored gola. Sudac Terzić u potpunosti se izgubio u završnici utakmice i bezrazložno Muiću u 90. minuti udijelio drugi žuti, tj crveni karton. Duboko u sudačkoj nadoknadi koja je trajala šest minuta Deak je iskoristio nepažnju u obrani Zadra i zabio počasni zgoditak za svoju momčad – 2:1.
MARKO PINČIĆ, TRENER ZADRA
Čestitam momcima na velikoj borbenosti
– U svoje osobno ime i u ime kluba izražavam sućut kolegi Proleti zbog smrti u obitelji. Ovom utakmicom završili smo ciklus od tri utakmice u Zadru. Iz dvije prvenstvene izašli smo kao pobjednici što nam je i bio cilj. Odigrali smo dva različita poluvremena, prvo loše, a drugo bolje. Svjesni smo da ova igra s posjedom koju demonstriramo ima i svoje opasnosti. U situaciji kada se dogode greške suparnik nam izlazi u opasne situacije. Dok te stvari ne dovedemo do automatizma bit će problema. Na poluvremenu smo imali vodstvo unatoč nešto lošijoj igri. Ušli smo dobro u nastavku, postigli i gol, ali onda je stigao taj crveni karton u trenucima kada smo već mogli početi zatvarati utakmicu. Morao sam ubaciti mladog juniora na vrata čijim sam debijem prezadovoljan. Borbeno smo odradili utakmicu do kraja. Nisam do sada komentirao suđenje, neću niti sada. Čestitam momcima na borbenosti, pogotovo u situaciji kod igrača manje. Čeka nas teško gostovanje u Unešiću u kojem ne sumnjam da ćemo biti pravi.
JOSIP TOŠIĆ, TRENER NERETVANCA
Nismo iskoristili naše šanse
– Zahvaljujem domaćinu na prijemu. Bila je to prava prvenstvena utakmica s puno prilika, ali i puno kartona, što žutih, što crvenih. Mi nismo iskoristili naše šanse, dok je domaćin iskoristio jednu i poveo. U nastavku smo dobro krenuli, ali smo primili i drugi pogodak. Ukazala nam se prilika kada smo pola sata igrali s igračem više, ali nismo to iskoristili na pravi način. Čestitam Zadru, a mi idemo dalje pokušati pobijediti u dvije domaće utakmice koje su pred nama.
ZADAR 2
NERETVANAC 1
ZADAR – Igralište na Stanovima. Gledatelja: 300. Sudac: Ante Terzić Split). Pomoćnici: Tomislav Lujan Kujundžić (Poljica) i Kristijan Kuduz (Vrlika). Strijelci: 1:0 Begonja (19’), 2:0 Begonja (52’), 2:1 Deak (90’+5). Žuti kartoni: Muić, Iveljić (Zadar), N. Marić, S. Marić, Marušić, Sušac (Neretvanac). Crveni: J. Pinčić, Muić (Zadar), Simeunović (Neretvanac).
ZADAR: Pinčić, Muić, Iveljić, Župan (od 58’ Jerolimov), Kevrić (od 46’ Nakić), Anić, Jerbić, Bugarija, Jurić, Zdrilić (od 46’ E. Kulaš), Begonja. Trener: Marko Pinčić.
NERETVANAC: Sušac, Mihaljević, Deak, N. Marić (od 72’ Marušić), Medak, Brekalo (od 61’ Simeunović), Bubalo, S. Marić, Čolak, Džidić, Grbešić.