Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ni dugih 28 godina nije izbrisalo sjećanje na Franka Lisicu

02.05.2019. 09:06
Ni dugih 28  godina nije  izbrisalo  sjećanje na  Franka Lisicu


Prije točno 28 godina svoj život na oltar Domovine položio  je Franko Lisica, mladić iz Bibinja star tek 23 godine. Pripadnik specijalne policijske postrojbe koji je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost, poginuo je 2. svibnja 1991. na brdu Štrkovača iznad Polače. 
Prva žrtva zadarskog kraja
Franko je prva žrtva obrambenog Domovinskog rata u zadarskom kraju, u Dalmaciji. 
– Mladi i ponosni hrvatski redarstvenik i domoljub je žrtva četničkog  terora, paravojnih postrojbi odmetnutih Srba i JNA. Ponosni smo što je  bio dio nas, Franko je bio mladić kojeg se ne zaboravlja, kazao je Alen  Mikulić, član udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije.
Ni dugih 28 godina nije uspjelo izbrisati sjećanje na Bibinjca Franka  koji bi danas imao 51 godina, brojnu djecu, baš kao i šestero braće i sestara: Željko, Tome, Marin, Branka, Marija i Ana.
Pamtili svoje heroje
– Opstali smo jer smo kroz stoljeća pamtili svoje heroje. Franko je bio  mladi domoljub i dao je zavjet domovini, kao i brojni drugi branitelji,  dajmo i mi zavjet da nećemo zaboraviti njihovu hrabrost. Bez hrabrosti  branitelja, na čijem je čelu bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman,  ne bi bilo ni samostalne, neovisne, demokratske i europske hrvatske  države, rečeno je na brdu Štrkovača kod spomen poprsja hrvatskom vitezu Franku Lisici postavljenog 1996., rad akademskog kipara Dragana  Kwiatkowskog iz Zadra.
Svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća prigodnim slovom je  najavio Tomislav Prtenjača, načelnik Polače. Molitvu odrješenja i blagoslov je predvodio don Josip Radić, župnik Polače, Tinja i Raštevića.
– Kad pođemo njegovim putem, naći ćemo se s njim, nadajmo se, u  nebu, poručio je don Josip koji obznanio kako se ovdje na brdu Štrkovača pored spomen-obilježja prije tri tjedna molio mons. Želimir Puljić,  zadarski nadbiskup.
Pješke od Bibinja do Polače
Prvi je vijenac položila i svijeću zapalila mnogobrojna Frankova obitelj  i rodbina.  Izaslanstvo Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske  županije je predvodio Milan Nimac, Udruge specijalne jedinice policije Poskoci Zadar predsjednik Ivica Kapitanović, PU zadarske načelnik Antun  Dražina, a policijske postaje Benkovac i Biograd na Moru zapovjednici  Marijo Brzoja i Petar Strmota. 
Izaslanstvo općina Bibinje i Polača su predvodili načelnici Bruno Bugarija i Tomislav Prtenjača, a Općinski odbor HDZ-a općine Polača predsjednik Viktor Vito Prtenjača.
Obilježavajući Dan općine i 28-godišnjicu pogibelji hrvatskog viteza  Franka u noći s utorka na srijedu točno u četiri sata s Trga dr. Franje  Tuđmana u Bibinjama, tridesetak mještana, uglavnom bibinjske mladeži, pješke je krenulo u 32 kilometara udaljenu Polaču gdje su došli nakon gotovo sedam sati hoda.


 


 




Obilježavanje Dana Općine Bibinje


Bibinjci obilježavaju obljetnicu smrti Franka Lisice i Dan općine Bibinje. Danas s  početkom u 8 sati u crkvi Velike Gospe održat će se sveta misa zadužnica i potom će  se položiti vijenci na Frankovom grobu i kod centralnog križa na novom groblju Sasavac. 


Nakon radionice "Prebiranje fušana", koja također započinje u 8 sati, svečana sjednica Općinskog vijeća  Bibinja s početkom u 11 sati održat će se u Osnovnoj školi  Stjepana Radića. Program proslave traje sve do 22. svibnja kad se obilježava Dan  bibinjskih branitelja.