Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

ŽENSKA FEŠTA Članovi Matice umirovljenika “naoružani” pozitivnom energijom i željom za dobrom zabavom

11.03.2019. 12:45
ŽENSKA FEŠTA Članovi Matice  umirovljenika  “naoružani”  pozitivnom  energijom i  željom za  dobrom  zabavom


Međunarodni Dan žena, nekada popularni "8. mart", koji  se slavi diljem svijeta, četvrtu godinu za redom udomaćio se i u Sukošanu. Veselo se proslavio u Domu mladeži gdje je bila zasigurno  najženstvenija zabava u Zadarskoj županiji i šire.
– Na večernjoj zabavi uz bogat stol bilo je točno 53 žene iz Matice umirovljenika Sukošan, sve odreda naoružane s puno pozitivne energije i  željom za dobrom zabavom, kazala je Mira Pavić Krasonjka.
U Sukošanu nije bilo prosvjeda i demonstracija već prava urnebesna  fešta od žena. Zabava je bila, naime, onako kako žene znaju kada su bez  svojih supruga, zaručnika, prijatelja ili možda ljubavnika.
– Čašicom razgovora, osmijehom i pismom častimo jedna drugu pošto  smo iza vrata Doma mladeži ostavile svakodnevne brige, vinule se u visine veselja, govori Krasonjka koja se zahvalila članicama Matice umirovljenika Sukošan na pomoći i odazivu na slavlje i svečanu večer.


Jedini muškarac puštao glazbu
Od muškaraca je cijelu večer bio tek DJ Bore Terezin, odnosno Boris  Grginović iz Sukošana, najveći hrvatski fan 81-godišnje Tereze Kesovije,  koji je animirao, pjevao pjesme omiljene pjevačice i puštao nostalgičnu  glazbu za ples i pjev.
– Tereza Kesovija je jedna od najvećih diva hrvatske glazbene scene,  naglasio je Grginović koji je sa sobom ponio i sliku Kesovije iz mlađih dana.
Veliku ikebanu donio je Željko Smolić, predsjednik Matice umirovljenika Sukošan, koju su sutradan žene odnijele na posljednje ovozemaljsko počivalište Jagode Raspović, nedavno preminule članice.
– Ovakva druženja itekako su potrebna kako bi se zaboravilo na svakodnevne brige i probleme, rekao je Smolić pošto je ženama čestitao Dan  žena i najavio skupštinu Matice krajem ožujka.


Privremeno zaboravljene brige
Žene su se osjetile preporođeno i sretno. Ne kaže se uzalud da žena  drži "tri kantuna" kuće, a pored toga i cijelu obitelj na okupu.
– Baš nam je lipo, ma prilipo je biti sa svojim prijateljicama u svim prigodama pa i za Dan žena, istaknula je Kalička dodavši kako je važno da  im uvijek bude lijepo, da se slažu i dnevno iskazuju ljubav u obitelji.
Nakon dobre spize uslijedila je fešta do kasnih sati. Sjajno raspoloženi  pjevali su i plesali. Večer je protekla u veselom ozračju, puna pjesme,  smijeha i plesa pa su svakodnevne brige na trenutak bile zaboravljene.
– Većina ljudi sjeća se ipak doba kada se obilježavanju Dana žena pridavalo daleko veće značenje nego što je to danas slučaj. Žene i majke tada su obvezno i bez iznimke dobivale cvijeće, a djeca su u školama  održavala priredbe za svoje majke, prisjeća se gospođa Ana.




Dan žena, Majčin dan, Valentinovo
Žene su vrlo uspješne u obnašanju važnih funkcija, a neprocjenjiva je njihova uloga u obiteljskom životu. A kad je riječ o Danu žena mišljenja sam da slavljenjem  Majčinog dana, blagdana u čast majki i majčinstva koji se slavi druge nedjelje svibnja, i nametnutog Valentinova (14. veljače), nema više onu važnost koju je prije  imao. Ja se, međutim, nadam da će žene dostići taj nivo prava da se dođe do te mjere da se taj blagdan više uopće neće obilježavati, mišljenja je Grginović.