Subota, 23. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Spas iz prirode

Recite NE kašlju, i isprobajte nekoliko prirodnih sastojaka koji će vam pomoći

Autor: Šarlota Brnčić

19.11.2022. 08:03
Recite NE kašlju, i isprobajte nekoliko prirodnih sastojaka koji će vam pomoći

Foto: Pexels

Češnjak pomaže u borbi protiv sluzi i njezinu izbacivanju iz bronha



Nije jedini način da izliječite i riješite se dosadnog kašlja sirup koji kupite u ljekarni: postoji nekoliko učinkovitih prirodnih lijekova.


Naime, postoje zaista različiti čajevi protiv kašlja koje možete napraviti kod kuće, na primjer dodavanjem soka od limuna i meda u šalicu kipuće vode, a čak i 1 šalica zelenog čaja s puno meda djeluje protiv kašlja.


S đumbirom se može napraviti odličan biljni čaj. Korijen đumbira narežite na komade od 2 cm, dodajte 2 žličice sjemenki anisa i 1 žličicu suhog sladića.




Ostavite da odstoji 10 minuta pokrivajući šalicu, zatim filtrirajte i zasladite s 2 ili 3 žličice meda. Pijte pola šalice svaka 2 sata i ne prelazite 3 šalice dnevno.


Alternativno, 1 šalicu vode s 1 žlicom đumbira, 1 žličicom papra i 1 štapićem cimeta kuhajte 3 minute, procijedite i popijte s 2 pune žlice meda.


Ili kuhajte 1 štapić cimeta u vodi dok ne počne mijenjati boju, pijte uz dodatak 1 žlice meda i 1 soka od limuna ili limete.


Čak i ljutija verzija koja možda i nije baš dobrodošla mališanima uvijek uključuje 1 šalicu vode s 2 žličice meda i 1 soka od limuna, zatim vrh žličice kurkume, papar i cimet, koje treba kuhati 2- 3 minute i potom filtrirati.


Među prirodnim lijekovima za kašalj je i češnjak koji, kao što je poznato, ima antivirusna i antibiotska svojstva, pomaže u borbi protiv sluzi i njezinu izbacivanju iz bronha.


Problem je što ne vole sva djeca češnjak, i zato što se protiv kašlja preporučuje uzimati ga sirovog.


Oni koji dobro podnose češnjak mogu, primjerice, izblendirati nekoliko češnjeva i zatim ga dodati u drugu hranu, poput jogurta, ili ga dodati u juhu ili salatu.


Ako ga želite dodati u juhu, najbolje je to učiniti u zadnjem trenutku, neposredno prije posluživanja, tako se češnjak ne raskuha i ne izgubi svoje kvalitete.