Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nikoga ne zanima višemilijunski posao toplinske izolacije i modernizacije rasvjete?!

26.10.2018. 11:27
Nikoga ne zanima višemilijunski posao toplinske izolacije i modernizacije rasvjete?!


Na dva provedena natječaja za izvođača radova na energetskoj obnovi zgrade četiriju škola u Perivoju Vladimira Nazora nije pronađen izvođač radova i prijeti opasnost da se Europskoj uniji vrati 2,6 milijuna kuna koliko je odobrila za obnovu.
Na prvi natječaj se javila jedna tvrtka koja je dala previsoku ponudu, a na ponovljeni natječaj se nije javio nitko.
Zadarska županija, koja bi za cijeli projekt izdvojila 4,9 milijuna kuna, tražit će od Fonda za zaštitu okoliša produljenje roka.
– Provedba projekta završava 30. travnja sljedeće godine. U ovoj školskoj zgradi su smještene četiri srednje škole u kojima se nastava odvija u dvije smjene i pohađa ih oko 1.528 učenika. Većina radova bi se trebala izvoditi s unutarnje strane, kao što su modernizacija rasvjete i toplinska izolacija. Za ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova s unutarnje strane potrebno je skinuti 311 radijatora, zamjeniti vanjsku stolariju, što uključuje demontažu i montažu 288 prozora i jedna vrata. Predviđeni rok izvođenja radova je 150 dana, a radovi bi se mogli izvoditi samo vikendom i za vrijeme školskih praznika kako ne bi ometali održavanje nastave. S obzirom na sve navedene činjenice, Zadarska županija je podnijela Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkom tijelu 2, zahtjev za produljenjem razdoblja provedbe projekta, pojasnili su iz Zadarske županije.
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, jedne od škola u zgradi, Rade Šimičević, vjeruje da projekt ipak neće propasti.
– Vjerujem da ćemo dobiti odobrenje za produljenje roka i pronaći odgovarajuće izvođače jer su svi argumenti na našoj strani. Radili smo, nismo gubili vrijeme, ali nismo mogli naći izvođača i to nije naš propust, već propust sustava. Ne mogu reći koji je razlog slabog interesa izvođača za ovaj posao. Istina je da se radi o zahtjevnim poslovima koji su omeđeni vremenom – mogu se raditi samo tijekom ljetnih mjeseci kada nema nastave. Možda kod nas zaista nema kompanija koje će promijeniti 150 prozora i vrata, promijeniti krov od 100 metara…, govori Šimičević.
Kako ističe Šimičević, imali su novac, volju, energiju i onda se tu pojavio problem.
– Bilo bi šteta da zbog toga propadne cijeli projekt jer je energetska obnova zgrade uistinu potrebna. Krov prokišnjava, a zamjenom prozora i izolacijom bi se uvelike uštedjelo na energiji. Svi smo nesretni zbog ovakvog razvoja događaja, ali ipak sam pozitivan i vjerujem da ćemo dobiti to odobrenje i realizirati cijeli projekt do početka sljedeće školske godine. Županija nas uvijek prati u našim potrebama i za ovaj projekt je izdvojila nemali iznos, ističe Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, koja čeka obnovu zajedno sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazijom Jurja Barakovića i Prirodoslovno-grafičkom školom.
Energetskom obnovom predviđeni su građevinsko-obrtnički radovi (postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, ravni krov, rekonstrukcija drvenog krovišta, zamjena vanjske stolarije) te elektrotehnički radovi (zamjena unutarnje rasvjete).
Projekt punog naziva „Energetska obnova zgrade Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Gimnazije Jurja Barakovića, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3, Zadar“ financira se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. Ukupan iznos projekta je 7.513.595,16 kuna od čega se 2.636.585,95 kuna financira iz EFRR, a 4.877.009,21 kuna sredstvima Zadarske županije.