Na Doručku s hrvatskih farmi u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije kojem su nazočili ravnatelj Zdravko Barać i ministar Tomislav Tolušić posluženi su i predstavljeni mahom proizvodi velikih hrvatskih tvrtki, dok lokalni OPG-ovci i mali proizvođači nisu došli do izražaja.
Dukat, Vrana, Cromaris, Pik, Tvornica kruha Zadar i redom velike tvrtke na Doručku su predstavili paletu svojih proizvoda, a lokalni mali proizvođači, prvenstveno OPG-ovci na čije bi se poljoprivredne proizvode trebalo staviti naglasak kada je riječ o predstavljanju tradicionalnih domaćih i kvalitetnih proizvoda, nisu nazočili ovom događaju. Spojiti tradicionalni hrvatski doručak s turizmom ideja je koju se dugo želi provesti u djelo, no bez prisustva lokalnih proizvođača teško je ponuditi raznoliku i kvalitetnu paletu proizvoda.
– Posljednjih 10-ak godina kao da nam je slađe postalo ono što uvezemo iz drugih država. Danas imamo priliku ponovno se vratiti domaćoj hrani i probuditi svijest kako kupnjom domaće hrane kupujemo najkvalitetniju i najispravniju hranu i pomažemo lokalnim ribarima, poljoprivrednicima, rekao je ministar Tolušić.
Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Zadarsku županiju, ribe i riblje prerađevine, proizvodi OPG Babac, Sirane Gligora… Po prvi put su na Doručku s hrvatskih farmi sudjelovali i predstavnici iz riboprerađivačke industrije, pod motom “jedi što vrijedi”.
Ministar Tolušić i ovom je prilikom istaknuo kako Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu.
– Inicijativa je da domaća hrana, osim na stolovima naših građana bude u ponudi hotela, ugostiteljskih objekata, što će ujedno omogućiti i otvaranje novih pogona, radnih mjesta, poticanje domaće proizvodnje te rast gospodarstva, rekao je ministar.
U ime domaćina, Zadarske županije, okupljenima se obratio i župan Stipe Zrilić.
– Poljoprivredni sektor treba organizirati da bude što kvalitetniji i povezan s našim rastućim turističkim sektorom. Prirodne karakteristike naše županije su takve da imamo zeleni potencijal polja i plavi potencijal mora, a turističke brojke su svake godine sve bolje. Trebamo iskoristiti prirodne potencijale koje imamo i zadržati ljude da žive na polju i od polja. Malo pomalo u tome i uspijevamo, istaknuo je Zrilić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE