“Kuhanje i održivi razvoj” tema je međunarodnog natjecanja koje se jučer održalo u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi na kojem je sudjelovalo 12 učenika raspoređenih u tri ekipe.
Uz zadarske učenike sudjelovali su učenici iz Centra Slava Raškaj iz Zagreba i učenici iz Finske. Projekt je ostvaren u okviru programa Erasmus + koji je usmjeren na jačanje strukovnog obrazovanja. Tema projekta, prema riječima voditeljice Josipe Razlog, odnosi se na gastronomiju i održivi razvoj u kojem se želi ojačati kompetencije učenika, prvenstveno u smjeru održivog razvoja što su i moderni zahtjevi u gastronomiji.
– U projekt smo uključili i nove IT sektore, a glavna ustanova koja vodi projekt je Omnia iz Finske, koja kao i mi školuje kuhare, slastičare i konobare, dok je Hotelijersko-turistička škola uz Centar Slava Raškaj partner u Hrvatskoj, pojasnila je Razlog.
Za natjecanje su učenici dobili zadatak sami složiti jelovnik u tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, s namirnicama koje su dobili.
Hrana kakva se jede u Finskoj i Hrvatskoj jako se razlikuje što je potvrdio i naš sugovornik i jedan od natjecatelja, student kuharstva u Omnii, Joni. Njegov tim jučer je na natjecanju pripremao juhu od komorača koju će poslužiti kao predjelo.
– Oduševio me ružmarin! Nisam mogao vjerovati da vam ružmarin raste posvuda, uz cestu, u vrtovima, na balkonima! Mi svježeg ružmarina nemamo, ushićeno je pričao Joni koji je na poklon dobio sadnicu ružmarina i koju će, kada se vrati u Finsku pokušati zasaditi.
Cijeli tjedan, koliko gosti iz Finske i Zagreba borave u Zadru, poprilično je bio edukativan za sve sudionike projekta. Posjetili su Pašku siranu gdje su iz prve ruke imali priliku naučiti i vidjeti procese u izradi svjetski poznatih sireva, posjetili su i jedan OPG na Pagu, Solanu Nin te su sudjelovali na niz radionica.
– Zanimljiva je bila radionica na kojoj su pripremali salatu od hobotnice i brudet. Učenici iz Finske su po prvi put vidjeli hobotnicu pa su bili jako uzbuđeni jer su osim pripreme, trebali naučiti i kako se ona čisti. Spomenuli su i kako je u njihovoj zemlji ova namirnica jako cijenjena, čak luksuzna budući da se uvozi i rijetki je imaju prilike kuhati i konzumirati. Na drugoj radionici su učili raditi smokvenjak u obliku kuglica i to im je također bilo jako zabavno, ispričala je Razlog.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
EPPO
Trupkovića “kupili” za 39.000 eura i pametni sat? Evo što europski tužitelji uhićenima stavljaju na teret
Zadar
OBAVIJEST
Zbog “Nagrade grada Zadra” privremeno će se zatvoriti Ulica Slavka Perovića
Ostali sportovi
ATP Madrid
Drugi tenisač na svijetu i prvi nositelj se zbog ozljede povukao s turnira u Madridu
Nogomet
Nitko neće
Nakon Xabi Alonsa i Juliana Nagelsmanna ponudu za klupu Bayerna odbio je i Ralf Rangnick
Rukomet
BIOGRAD
Biograjka Veronika Babara prvakinja je Hrvatske: ‘Iako je rukomet dosta grub, za mene nije bilo dvojbi’
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST
HEP JAVLJA Ove ulice u županiji u četvrtak ostaju bez struje
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA