“Kuhanje i održivi razvoj” tema je međunarodnog natjecanja koje se jučer održalo u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi na kojem je sudjelovalo 12 učenika raspoređenih u tri ekipe.
Uz zadarske učenike sudjelovali su učenici iz Centra Slava Raškaj iz Zagreba i učenici iz Finske. Projekt je ostvaren u okviru programa Erasmus + koji je usmjeren na jačanje strukovnog obrazovanja. Tema projekta, prema riječima voditeljice Josipe Razlog, odnosi se na gastronomiju i održivi razvoj u kojem se želi ojačati kompetencije učenika, prvenstveno u smjeru održivog razvoja što su i moderni zahtjevi u gastronomiji.
– U projekt smo uključili i nove IT sektore, a glavna ustanova koja vodi projekt je Omnia iz Finske, koja kao i mi školuje kuhare, slastičare i konobare, dok je Hotelijersko-turistička škola uz Centar Slava Raškaj partner u Hrvatskoj, pojasnila je Razlog.
Za natjecanje su učenici dobili zadatak sami složiti jelovnik u tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, s namirnicama koje su dobili.
Hrana kakva se jede u Finskoj i Hrvatskoj jako se razlikuje što je potvrdio i naš sugovornik i jedan od natjecatelja, student kuharstva u Omnii, Joni. Njegov tim jučer je na natjecanju pripremao juhu od komorača koju će poslužiti kao predjelo.
– Oduševio me ružmarin! Nisam mogao vjerovati da vam ružmarin raste posvuda, uz cestu, u vrtovima, na balkonima! Mi svježeg ružmarina nemamo, ushićeno je pričao Joni koji je na poklon dobio sadnicu ružmarina i koju će, kada se vrati u Finsku pokušati zasaditi.
Cijeli tjedan, koliko gosti iz Finske i Zagreba borave u Zadru, poprilično je bio edukativan za sve sudionike projekta. Posjetili su Pašku siranu gdje su iz prve ruke imali priliku naučiti i vidjeti procese u izradi svjetski poznatih sireva, posjetili su i jedan OPG na Pagu, Solanu Nin te su sudjelovali na niz radionica.
– Zanimljiva je bila radionica na kojoj su pripremali salatu od hobotnice i brudet. Učenici iz Finske su po prvi put vidjeli hobotnicu pa su bili jako uzbuđeni jer su osim pripreme, trebali naučiti i kako se ona čisti. Spomenuli su i kako je u njihovoj zemlji ova namirnica jako cijenjena, čak luksuzna budući da se uvozi i rijetki je imaju prilike kuhati i konzumirati. Na drugoj radionici su učili raditi smokvenjak u obliku kuglica i to im je također bilo jako zabavno, ispričala je Razlog.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda