Više od 30 izlagača iz svih dijelova Hrvatske prisutnih na ovogodišnjem Sajmu Proizvodi hrvatskog sela predstavilo je jučer Zadranima i njihovim gostima najbolje delicije hrvatskog kraja. Slavonski kulen, med s tartufima, domaći med i rakija, samo su dio izvrsnih proizvoda, a na zadarskom Forumu mogle su se kupiti i različite rukotvorine. Kriterij odabira izlagača bila je kvaliteta samog proizvoda. Sajam Proizvodi hrvatskog sela dio je Taste and travel festivala, koji se drugu godinu održava u Zadru.
Ove godine program traje do kraja kolovoza. U izradi festivala sudjelovala su i dvojica Zadrana Jakov Kolega i Karlo Vulin, koji su uz pomoć još dvojice prijatelja, Mate Dimića i Renea Marincela, osmislili kreativan koncept koji se nakon zagrebačkog uspjeha preselio i u Zadar. Razlog – ljubav prema gradu u kojem su odrasli, doznajemo od Kolege.
– Mi koji imamo želju vratiti se u Zadar, uvijek želimo tu nešto napraviti. I meni je velika želja vratiti se ovdje, no kako sam agronom po struci, teško mi je u Zadru naći posao koji gore imam. Zato ostajem i dalje u Zagrebu, što mi je izuzetno žao, no veselim se raditi ovakvo nešto u Zadru jer to radim za svoj rodni grad i to je jedna pozitivna stvar. Ipak, tko zna, možda ovo postane manifestacija koja će pružati jedan prihod s kojim ću moći živjeti i raditi u Zadru. Za sada u svemu ovome je jedna velika ljubav, pojašnjava ovaj Zadranin, koji je koncepte poput Craft beer festivala, već uspješno postavio prijašnjih godina u Zagrebu, nakon čega ih je prenio u Zadar. Uspjeh se, kaže, krije u upornosti i još jednom detalju:
– Ciljevi festivala su promocija obrtništva, malih poljoprivrednih gospodarstava, samozapošljavanja… To su sve ljudi koji su svoje ideje proveli u djelo, proizveli jedan kvalitetan proizvod i sad ga nude tržištu. Sajam proizvoda hrvatskog sela ima preko trideset izlagača iz cijele Hrvatske. Pazili smo da pokrijemo više manje sve tradicijske proizvode, kazao je Kolega, dodajući kako se im je bilo bitno i da su proizvodi utjecajni u hrvatskoj gastronomiji, poput kulena.
U sklopu Taste and travel festivala održava se i Craft beer festival, koji će predstaviti ukupno 14 craft pivovara, od kojih i dvije zadarske – Brlog i Varoš. Moći će se kušati 30 vrsta piva koja dolaze iz mikro pivovara. One su nezavisne, imaju svoju malu proizvodnju i rade kvalitetnu pivu, pojašnjava ovaj Zadranin.
Uz sve to tu je i Sajam inovacija u hrani, u sklopu kojeg će se predstaviti 3D printer hrane, kao i projekt Biodinamik, financiran od strane EU, čiji je cilj praćenje mikroorganizama odgovornih za razna oboljenja u ljudskom metabolizmu.
najnovije
najčitanije
Svijet
izazvao reakcije
Macron: Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani
Županija
TRADICIONALNI PROIZVODI
KOLANSKO BLAGO Skuta fest pokazao svu raskoš domaćih slatkih i slanih delicija
Scena
provjerena ekipa
L.H.D. i Dobladores de Sonido nastupili na Impulse Festivalu
Hrvatska
vojarna dračevac
Proslavljena 33. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade ‘Pauci’
Nogomet
Engleska
Arsenal u napetom derbiju zadržao lidersku poziciju
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE