Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

TRADICIONALNI PROIZVODI

KOLANSKO BLAGO Skuta fest pokazao svu raskoš domaćih slatkih i slanih delicija

Autor: Antonia Vodan

28.04.2024. 18:53
KOLANSKO BLAGO Skuta fest pokazao svu raskoš domaćih slatkih i slanih delicija

Foto: Luka JeličićTko se prošle subote našao u Kolanu na otoku Pagu zasigurno je uživao u pogledu na paške doline, gostoprimstvu, pjesmi, ali napose lokalnim delicijama. Sve to i puno više ponudio je ovogodišnji Skuta fest, sajam koji je okupio brojne izlagače koji su predstavili niz tradicionalnih lokalnih proizvoda.


U fokusu je, ipak, bila skuta – nusproizvod proizvodnje čuvenog paškog sira, koja se ovom prigodom mogla kušati u različitim kombinacijama te u brojnim slatkim i slanim varijantama: u kolačima, namazima, palačinkama… Osim gastronomske ponude, na sajmu su se mogle pronaći i kreativne rukotvorine poput nakita, posuđa i ukrasa. Za dobru atmosferu pobrinula se živa glazba, a okupljenima su se predstavili i mladi polaznici KUD-a Bartul Kašić otplesavši folklorne plesove.


Ovcu su »blago« zvali


Ovo je četvrti put da se organizira Skuta fest u općini Kolan. Cilj ove manifestacije je prikazati na koliko se različitih načina može naša skuta napraviti i konzumirati: i na slatke i na slane načine, stvarno je bezbroj mogućnosti. Datum festivala je ranije iz razloga što je sad skuta dostupna, inače nije dostupna ljeti.
– Otprilike imamo 18 izlagača: ima onih koji imaju hrane, imamo sirane, različite suvenire, tu je i Solana Pag. Uglavnom smo kombinirali umjetnost i hranu, izjavila je Nina Paladina uime Turističke zajednice Općine Kolan.


Među štandovima istaknuo se svojom mladom postavom štand Srednje škole Bartula Kašića iz Paga na kojem su učenici kuharstva predstavili slatke i slane zalogaje od skute koje su pripremili zajedno s profesorom Ivanom Cimpermanom.– Kako je ovo Skuta fest, naša škola sudjeluje s jelima od skute, slatkim i slanim. Imamo namaz s maslinama i skutom, paprikom i skutom, mladom kapulicom i skutom, skuta u kombinaciji sa slanim inćunima i pršutom, u obliku kanapeja. Imamo i slatko: kremu od skute s jagodom i kremu od skute sa smokvama.


Imamo i tradicionalni kolač s otoka, a to je štrudel od skute. Ovaj festival nam znači puno, kao i MarsOvca u Novalji. Ovca je ovdje bila nositeljica života, »blago« su je zvali, sve od nje smo dobivali: od sirutke i skute pa do paškog sira, ovčetine, janjetine. Kolan ima dvije velike sirane i niz malih sirana. Ovdje su dosta povezani ljudi sa zemljom i ovcama. To je izraz naše tradicije i to pokušavamo prenijeti na mlađe uzraste, kazao je profesor Cimperman.


Po domaće


Dok mlađe generacije brižno čuvaju tradiciju pripremanja delikatesa od skute, najautentičniji recepti pronaći će se kod onih nešto starijih i iskusnijih. Jedna od takvih je gospođa Marija Čemeljić iz Kolana koja je za svoj štand ispekla razne vrste domaćih kolača, naravno, sa skutom, ali i bez nje.


– Sve radim po domaću. Ovo su štrike koje se, kako je starinski običaj, najviše rade za krštenja, vjenčanja, krizme. Imam i štrudel. Od pamtivijeka stare none su ga pekle i ja sam to nastavila. Danas, ipak, zbog djece, radimo malo i različitih kolača. Djeca vole ove čupavce, breskvice, čokoladnu bombu.


 


Tu je i pandešpanj koji se u starinsko doba radio. Kada sam se ja pričestila, krizmala, udavala, nije bilo ovih novih kolača, nego su tu bili štrudel, pandešpanj i kasnije su počele štrike, objasnila je gospođa Marija tradiciju slatkoga u Kolanu i dodala kako rado peče kolače za prijatelje i fešte jer im je svima draže da su kolači napravljeni »po domaću«.


Osim skute, na festivalu se našao i paški sir kojeg prodaje jedna od malih obiteljskih sirana, OPG Branimir Čemeljić iz mjesta Mandre.


– Proizvodimo paški sir i pašku skutu. Malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo naslijedili smo od suprugovih bake i djeda, pa tako i recept za odličan sir. Imamo 80-ak ovaca. Sirana nam se nalazi u Mandrama, a ovce su nam u Kolanu, ispričala nam je Ivana Čemeljić koja je na festival donijela izvrstan domaći paški sir.


Paški kreativci


Uz bogatstvo okusa, manifestacija je ponudila i šarenilo ukrasa i ručnih radova inspiriranih lokalnim podnebljem.– Ja sam Katica Voštarić, bavim se rukotvorinama. Izrađujem ovčice i unutra stavim lavande pa mirišu. Imam i naušnice. Radim arancine i mendule. Tako, svega pomalo. Imam dvije unučice u Zadru, one sa mnom isto izrađuju ukrase, rekla nam je Katica pokazavši vlastite kreativne uratke.


Da je ovca, osim hraniteljice otoka, i glavna inspiracija paških kreativaca, dokazuje i ručni rad gospođe Nikolije koja svoje suvenire radi od vune.


– Proizvodi su od vune. Tehnika se zove filcanje. Većinom je suho filcanje vune, ima nešto i mokrog. Radim nakit, slike i ovčice od vune, predstavila nam je svoj rad Nikolija Popic Donadić.


Kreativnim radom bavi se i Majda Letina čiji se autentični proizvodi kriju iza naziva Lemoncake.


– Moji kreativni radovi su od drva, naplavina, kamenčića, recikliranih materijala. Svaki je originalan i svaki priča svoju priču. Ovo mi je treći put da sudjelujem na ovoj manifestaciji i jako sam zadovoljna, izjavila je Majda.


Od skute u svim oblicima i kombinacija, preko svojevrsnih umjetnina do domaćeg paškog sira, ovogodišnji Skuta fest obuhvatio je i donio svega blaga, a ponajviše upravo od otočnoga »blaga«.