Maša Mitrović i ove godine je pobjednica Prisnac festa koji se u subotu, po sedmi put održao u Zelengradu. Ocjenjivački sud u sastavu Radoslav Bobanović, Dinko Mitrović, Željko Zrilić i predsjednik Marijan Vrkić ove su godine pred sobom imali sedam izložbenih primjeraka koji su, netom nakon njihova ocjenjivanja, nestali u zalogajima gostiju ispred nekadašnje škole u Zelengradu.
No na proglašenje pobjednice, moralo se pričekati neko vrijeme jer je glavna nagrada, koza, uspjela i ove godine pobjeći pa su se za njom u potragu dali najbolji momci Bukovice. Na kraju je koza ipak stigla na pozornicu gdje ju je Maši Mitrović uručio gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Silazeći s pozornice, Župan je dodao u prolazu: “Ovo je kontrolirani kaos!”
Čuvši to, veseli predsjednik organizacijskog odbora Ivica Mitrović kroz smijeh je ustvrdio kako nekako i izgleda kaotično, ali je istovremeno sve na svom mjestu kako bi gosti duge dane nakon ovog događaja, mogli prepričavati razne dogodovštine.
Prisnac fest u organizaciji Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” najveće je, isključivo, pučko veselje. Značajniji događaj je samo blagdan Sv. Ivana Glavosijeka u Medviđi.
Glavni događaj Prisnac festa, uz popratnu zabavu, ipak je ocjenjivanje prisnaca. Predsjednik ocjenjivačkog suda Marijan Vrkić ove godine nije bio zadovoljan prisnacima koji su prispjeli na ocjenjivanje. Štoviše, ustvrdio je da su svake godine sve lošiji i lošiji što je velika šteta jer se radi o najdrevnijem poznatom kolaču na svijetu. Naime, prisnacom su stari Grci častili svoje zastupnike u skupštinama kad bi nakon dugotrajnog vijećanja konačno donijeli prave odluke.
– Primijetili smo da je donja kora kod mnogih ovogodišnjih prisnaca nedovoljno ispečena jer nije dobro ugrijan komin. Kad se dobro ispeče donja kora, kriška prisnaca ne lomi se u rukama. Tako odrezana kriška davala bi se djeci koja u stara vremena nisu mogla sjediti sa starijima za stolom, pa su morali jesti što se ono kaže, iz ruke. Na drugu stranu, vidi se da u prisnacu fali tzv. kukuruzovo brašno osam redi. Riječ je o najkvalitetnijem kukuruzu, bogatom vitaminima A. Sir mora biti svjež, ali ne kiseo i mek. Po mogućnosti treba biti škripavac, star 3-4 dana, izrezan na fetice. Od jaja koja se upotrebljavaju treba odvojiti bjelanjak. Žutanjkom treba namazati gornji dio prisnaca koji ne smije prelaziti debljinu 3 centimetra. Ne smije se upotrebljavati vrhnje, nego skorup koji ima masnoću i aromu. Nikako, ponavljam nikako, se ne smije upotrebljavati vanilin šećer, govorio je između ostalog Marijan Vrkić.
najnovije
najčitanije
Scena
PROTIV ZAKONA
Barbara Kolar oglasila se zbog prevare: ‘Tu se radilo o lažnoj reklami, ne nasjedajte na ovo”
Zadar
politika i etičnost
Vučetić na N1: Okupljeni oko ‘U ime obitelji’ su oni koji najviše pridonose ateizaciji društva
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Biden ismijavao Trumpa na novinarskoj večeri: “Da, godine su problem…”
Plodovi zemlje i mora
PLAVI SVIJET
Nevrijeme ubrzalo lovostaj: Do daljnjega ništa, nema srdela, nema inćuna!
Zadar
razvojni planovi
Zadarska županija organizirala edukaciju timova za rad s darovitim učenicima osnovnih škola
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE