ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ČIP OKULACIJA

Još imate vremena za cijepljenje voćaka čip okulacijom

Autor: Stanko NEKIĆ/ Agroklub

24.08.2023. 16:00
Još imate vremena za cijepljenje voćaka čip okulacijom

Foto: DEPOSITPHOTO



Cijepljenje čip okulacijom je jedan od najpopularnijih i najjednostavnijih načina kalemljenja koji se sve više koristi, posebno u rasadničkoj proizvodnji.


Za uspješnu treba osigurati kompatibilnost podloge istog roda i vrste kao kod plemke – sorte, a debljinu podloge oko 12 mm; zrelu plemku, odnosno pupoljak i to po mogućnosti u stanju mirovanja; oštar nož za cijepljenje; vezivo s kojim se čvrsto drži pupoljak (»čip«) na podlozi, te sprječava isušivanje spoja podloge i pupoljka, kao i navodnjavanje u zoni korijena kako bi za 10 – 15 dana podloga i pupoljak srasli zajedno.


Ovakvo kalemljenje izvodi se u periodu od ožujka te do kraja rujna. Pogodna je za voćke koje imaju tanku koru, te se ne mogu okulirati klasičnim načinom. Na podlozi odrežemo kosim rezom pod kutom od 45 stupnjeva dio kore i drveta koji je jednak dijelu kore i drveta s pupoljkom koji smo odrezali na plemci. Isječci na podlozi i plemci (»čip«) su iste veličine i dužine (2 do 2,5 cm) i debljine oko 2 mm na osnovi donjih dijelova isječaka.




Prvo se prave donji rezovi, a potom gornji na plemci i podlozi. Pupoljak se postavlja na dio podloge bez kore. Pripaziti da se kambiji poklapaju barem na jednoj strani. Pričvrstiti okalemljeno mjesto kalemarskom gumicom kao i kod klasične okulacije. Kada mladica iz okuliranog pupoljka naraste 20 – 30 cm podlogu skraćujemo kosim rezom iznad mjesta okulacije, 0,3 do 0,5 cm.


Treba odstranjivati rezanjem nove mladice koje izrastaju iz podloge, a ostaviti samo mladicu koja je izbila iz okuliranog pupoljka na »čip«.


Stretch folija


Primjer je sjemenjak šljive džanarike, a okalemljen je sortom marelice kečkemetska ruža. Za okulaciju ima vremena do kraja kolovoza, ali optimalno se pokazalo u prvoj dekadi ovog mjeseca, kako bi u slučaju da se pupoljak nije primio, mogli odraditi podokulaciju (ponovljeni postupak cijepljenja). Prije samog procesa podloga se obriše sa suhom pamučnom krpom i poskida se lišće ili krenuli izbojci do visine otprilike 30 centimetara od zemlje.


Zatim se na podlozi napravi poprečni zarez do otprilike trećine debljine podloge. Na udaljenosti od 2 cm od tog reza idući naviše izreže se komad kore s drvetom do poprečnog reza, kako bi se napravilo mjesto za umetanje pupoljka. Voćnu plemku, u »čip« okulaciji čini samo jedan pupoljak (okce) s komadom kore i tankim slojem drveta, koja kao takva odgovara izrezu na podlozi. Spoj podloge i plemke treba čvrsto uvezati kako ne bi došlo do isušivanja. Za tu namjenu koristimo specijalnu strech foliju.


Strech folija se mora skinuti rezom po dužini, sa suprotne strane pupoljka, otprilike četiri tjedna nakon okulacije, kada možemo provjeriti prijem pupoljka. U svakom slučaju, folija ne bi smjela ostati tijekom zime (Obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2017.)


Plemke se uzimaju u vrijeme mirovanja vegetacije, dok u voćkama još nisu počeli kolati sokovi. Uzimamo ih otprilike desetak dana nakon opadanja lišća, rjeđe zimi ili pred početak vegetacije što je nepoželjno. Treba birati samo zdrave grane sa stabala odgovarajućih sorti i po mogućnosti s periferije krune. treba uzeti umjereno bujne ljetoraste i to njihov središnji dio koji ima dobro razvijene vegetativne pupoljke. Najpogodnija debljina ljetorasta je od 10 do 12 mm.


Plemke treba povezati u snop, zamotati u vlažnu krpu i staviti u crnu polietilensku vrećicu koju označimo. Vrećice stavljamo u hladnjak ili odgovarajuću hladnjaču na temperaturi od 10C. U tim uvjetima ih možemo čuvati nekoliko mjeseci. Povremeno ih treba provjeriti kako bi izbacili one na kojima se pojavila plijesan ili pupoljci počnu bubriti. Kalemljenje je potrebno obaviti čim se pojave povoljni uvjeti, kako na plemkama ne bi krenuli pupoljci, jer bi u tom slučaju bile neupotrebljive. Ovaj proces je moguće tzv. »sobno«, »iz ruke« ili, pak, u rastilištu.


Plemke i podloge za ljetno cijepljenje


Treba uzimati zrele izbojke od željene sorte voćaka, a izbojci moraju biti dugački 30 – 70 cm. Kako bi se spriječio gubitak vlage kod plemke, odmah treba ukloniti lišće s peteljkama, što znači da je navedena bez peteljke. Nakon skidanja plemke u matičnjaku i lišća treba označiti sortu, umotati u vlažan papir ili platno (krpu), staviti u PVC vrećicu, te staviti u hladnjak ili hladnjaču na temperaturi od 1 do 4°C i tako pripremljene koristiti maksimalno tri dana za ljetnu »čip« okulaciju.


Podlogu treba očistiti od postranih izboja i lišća. Frotirnom krpom očistiti podlogu od zemlje i pijeska. Pupoljak na podlozi treba postaviti na »hladnu« stranu iste, tako da ona čuva pupoljak od jakog sunca, te sprječava isušivanje.